4 skvělé letní saláty s netradiční zálivkou

Letní teploty lákají ke konzumaci něčeho čerstvého a svěžího. Nemusíte ale jen chroupat samotnou mrkev či sníst hlávku salátu. Připravte si skvělé saláty plné vitamínů a bílkovin, které vás zasytí na delší dobu. Zálivka pak salát zvláční a dodá mu vůni a chuť.

Šunka, papriky a těstoviny

pro 4 osoby:
350 g těstovin, sůl, 1 červená cibule, 4 papriky (žlutá, červená), 250 g pečené nebo dušené vepřové šunky, 2 hrsti rukoly;
Zálivka: 1 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, ½ lžíce vody, 2 stroužky česneku, najemno nasekané petrželové listy z 5 větviček, drcený pepř

Postup:

1. Na zálivku prošleháme ocet, olej a vodu, pak vmícháme utřený česnek, petrželku, pepř a sůl. Necháme odstát.
2. Mezitím do vroucí vody zavaříme těstoviny, osolíme a uvaříme na skus. Těstoviny slijeme, několikrát propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat. Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, šunku rozkrájíme na kostičky. Ve velké míse promícháme těstoviny s nakrájenou zeleninou, šunkou, rukolou a zálivkou. K salátu můžeme podávat focacciu (viz recept na s. 21).

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.19.44

příprava asi 30 minut, na osobu 660 kcal, 2760 kJ, 27 g bílkovin, 28 g tuků, 79 g sach.

Tex Mex s chipsy tortilla

Pro 4 osoby:
800 g fazolí ve slaném nálevu, 100 g zelených oliv bez pecky, 1 velká zelená paprika, 250 g cherry rajčat, 2 řapíky celeru, 4 lahůdkové cibulky, 2 srdíčkové saláty, 50 g tortilla chipsů, 60 g strouhaného tvrdého sýra
Catalina dresink: ¼ šálku kečupu, ¼ šálku hnědého cukru, ¼ šálku červeného vinného octa, ¼ šálku nadrobno nakrájené cibule, ½ lžičky mleté sladké papriky, 3 lžičky worcesterské omáčky, ½ šálku řepkového oleje, sůl, mletý pepř

Postup:

1. Suroviny na dresink rozmixujeme. Fazole slijeme, propláchneme a necháme okapat. Olivy nakrájíme na kolečka.
2.Zeleninu omyjeme, papriku nakrájíme na kousky a rajčata na poloviny, celer nasekáme spolu s cibulkami. Saláty rozebereme na listy. Fazole a zeleninu polijeme dresinkem a promícháme. Posypeme mírně rozdrcenými chipsy a sýrem.

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.30.06_copy

příprava asi 25 minut, na osobu 620 kcal, 2590 kJ, 24 g bílkovin, 29 g tuků, 64 g sach.

Výhonky a petrželka

pro 4 osoby / Na salát (můžeme obměňovat):
150 g výhonků mungo baby, 150 g výhonků vojtěšky, 150 g výhonků hrášku, 3 hrsti výhonků řeřichy nebo červené řepy, 3 hrsti slunečnicových semen (namočených 24 až 48 hodin předem do studené vody a slité, viz Něco navíc), 3 hrsti pšenice (namočené 24 až 48 hodin dopředu do studené vody, slité, viz Něco navíc), 1 velká červená paprika, očištěná a nakrájená, 1 nahrubo nastrouhaná mrkev, může být i rajče nakrájené nadrobno
Na zálivku: 1–2 kelímky sojanézy, 1 malý svazek najemno nasekané hladkolisté petrželky, 1–2 utřené stroužky česneku, citronová šťáva podle chuti, trocha tamari či jiné dobré sójové omáčky (podle chuti)

Postup:

1. Suroviny na salát smícháme a naaranžujeme do mísy podle vlastního uvážení. Pak smícháme suroviny na zálivku, přelijeme salát a hned podáváme.
2. Něco navíc: Pšenici a slunečnicová semínka nasypeme do misky, zalijeme studenou vodou, necháme stát a alespoň jednou za den propláchneme.

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.20.14

příprava asi 15 minut, na osobu 330 kcal, 1380 kJ, 13 g bílk., 17 g tuků, 29 g sach.

Bulgur a pálivá zálivka

pro 4 osoby / Zálivka:
5 lžic dýňového oleje, 2 lžičky harissy, šťáva z ½ citronu, 1 lžička hnědého cukru, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kmínu, 2 utřené stroužky česneku, sůl, drcený pepř
Salát: 200 g bulguru, 1 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, zeleninový vývar, ½ salátové okurky, 3 lahůdkové cibulky, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1 svazek ředkviček, 5 cherry rajčat, 100 g balkánského sýra

Postup:
1. Na zálivku prošleháme všechny suroviny, cukr můžeme nejprve nechat rozpustit v citronové šťávě. Zálivku necháme zatím stranou. Odměříme 200 g bulguru a krátce jej opečeme na lžíci oleje. Poprášíme kurkumou, osolíme, zalijeme vývarem (600 ml) a vaříme asi 5–6 minut. Pak sejmeme z ohně a necháme 15 minut dojít.
2.Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Vychladlý bulgur přendáme do misky a promícháme se zeleninou. Nakonec vmícháme zálivku a rozdrobený sýr.

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.20.22

příprava asi 35 minut, na osobu 430 kcal, 1800 kJ, 58 g bílkovin, 21 g tuků, 46 g sacharidů

@svetzeny