Zajímavosti z francouzské gastronomie: Jak stolují praví Francouzi?

Francouzi kladou důraz na to, jak důležité je být spolu a společně si vychutnat a sdílet radost z  dobrých chutí. Při nákupu se zaměřují především na výběr dobrých a kvalitních surovin, pokud možno lokálních, jejichž chutě k  sobě dobře jdou a dokážou se vzájemně propojit.

Co region, to jiný druh sýra

Francie je stejně tak, jako její kuchyně, velmi rozmanitá. Věděli jste například, že v různých regionech Francie se vyrábí jiný druh sýra? „Každý region má totiž specifické vlastnosti k jejich zrání. V každé oblasti tak najdete sýrařské rodiny, které se jejich výrobě věnují již několik destiletí. Právě v jedné takové, v rodině Andrého Besniera, vznikl první camembert, který se proslavil po celém světě - byl pojemenován Président a velmi rychle si našel své obdivovatele“, vysvětluje Xavier Thuret, mistr oceněný ve svém oboru a odborník na sýrovou kulturu. 

Stolování ve Francii

Francouzi se snaží dodržovat vlastní způsob stolování, který má svá pravidla:

  • Začínají aperitivem a malou chuťovkou, končí digestivem a mezi těmito chody musí být nejméně čtyři další – předkrm, ryba nebo maso se zeleninou, francouzský sýr a dezert.
  • Ačkoli pijí víno ve velkém množství, konzumují jej umírněně - každý pokrm (i snídani) doplňují menším množstvím vybraného vína, které se k danému jídlu nejvíce hodí a podtrhne tak jeho chuť.
  • Velmi si zakládají na tom, aby pokrm na talíři lahodil i oku. Ne nadarmo se říká, že člověk jí také očima.
  • Jsou známí svou specifickou gestikulací během jídla. Pokrm vnímají jak čichem, tak všemi chuťovými buňkami. Každé sousto si tak dlouze vychutnávají a nechávají rozplynout na jazyku. Typická je pro ně dvouhodinová polední přestávka, které jsou místní obyvatelé schopni celou obětovat vychutnávaní oběda.
  • Mezi základní a nejčastější suroviny francouzské kuchyně patří chléb, víno a sýr, které by měly pocházet vždy z  daného regionu.

@svetzeny