Sýry a víno: Jak je kombinovat

V rafinovaném umění kombinování vína a sýrů jsou mistry Francouzi, dokonce pro toto spojení používají výraz „dobrá svatba“. Abychom se v této oblasti také trochu zorientovali, požádali jsme sommeliéra a autora odborných publikací Milana Magniho o pár základních pravidel.

* Hermelíny k červenému vínu

Červená vína báječně ladí s bílou plísní a díky široké nabídce na trhu dovolují rozehrát škálu nejrůznějších možností: od ovocitých a svěžích portugalů přes mladá svatomartinská vína a sametově hladké rulandské modré až po razantní a kořenité frankovky. „Dobrou volbou k červenému může být Specialita Král Sýrů Sametový, jehož smetanová chuť dokonale ladí s aromatem drobného červeného ovoce,“ radí Milan Magni.

* Výrazné zrající sýry s bílým vínem

Doporučují se vína i mírně nasládlá a aromatická. „Zrající sýry (správně sýry zrající v mazu či sýry s bakteriální kulturou) vyžadují živou kyselinku a plné tělo, nejlépe posílené zbytkovým cukrem a vyšším alkoholem, aby vyniklo delikátní aroma,“ říká Magni. Čím je zrající sýr starší, vyzrálejší i pikantnější, tím vhodněji jej doplňuje lahvově zralé bílé víno, nejlépe chardonnay, rulandské bílé, rulandské šedé nebo tramín a muškáty.

* Sýry s modrou plísní k aromatickým vínům

„Tady opravdu nelze experimentovat,“ varuje Magni, „odjakživa se k nim podávala sladká aromatická vína (muškáty, tramín červený apod.) nebo vína fortifikovaná (portské). Ideální kombinaci tvoří s víny ledovými a slámovými. Pikantní a výrazně slaná chuť těchto sýrů si totiž skvěle notuje se zbytkovým cukrem speciálních vín a vytváří podle znalců dokonalou harmonii.“

mala_fotka_Milan_MagniDalší poučení můžete hledat na www.kralsyru.cz.

Pozvánka: Nejen milovníkům kvalitního vína a sýrů, ale i ctitelům jiných vytříbených pochoutek je určeno setkání Tastes of the World, které se koná v barokním Michnově paláci v Praze 1 od 27. do 29. září (více na www.tastes.eu).

Foto: Depositphotos (1), Anna Pecková (1)

@svetzeny