Přejít k hlavnímu obsahu

Poradna: Která zmrzlina je kvalitní?

Na pohled vypadají lákavě všechny, ale ne každá zmrzlina, na niž v obchodě narazíte, je špičkové kvality. Jak si vybrat?

Otázka: Nabídka zmrzlinových produktů v mrazicích pultech je obrovská. Podle čeho se mám orientovat, když chci dětem koupit opravdu kvalitní zmrzlinu?
Denisa, Pardubice

Odpovídá MVDr. Dalena Martiníková, vedoucí vývoje zmrzlin Prima

Zásadně platí, že kvalitu zmrzliny nelze posoudit bez jejího ochutnání – měla by mít čistou chuť po použitých surovinách, bez cizích příchutí. Hodnotit však můžete i očima: kvalitní zmrzlina je hladká, není zrnitá a nezačne hned téci (tzn. neuvolňuje vodu). Známkou vysokéMVDr._Dalena_Martinikova kvality je též obsah smetany, tvarohu, jogurtu, ovoce, ovocných a čokoládových  kousků, ořechových plodů apod. (jejich obsah je uveden na obalu). Povšimněte si i celkového složení výrobku (rovněž uvedeno na obalu) – na prvních místech jsou uvedeny ty suroviny, kterých je tam nejvíce. Pokud výrobci používají sušené mléko, které je nutné navodnit, pak je přirozené, že se na prvním místě objeví voda a není to špatně. Ale když je ve složení z mléčných složek uvedená pouze syrovátka, pak se určitě nejedná o kvalitní produkt. Na obalu sledujte také datum trvanlivosti. rozhlédněte se také po prodejně. Pro kvalitu zmrzliny je důležité udržení stálé mrazírenské teploty, proto se v obchodech podívejte na teplotu v mrazicím pultu. Sledujte i výrobky, které mají průhledné víčko. Pokud je v těchto obalech zmrzlina s námrazou, díky nedodržení teplotního režimu bude kvalita zmrzliny pravděpodobně narušená ve všech výrobcích.

Své dotazy můžete zasílat na e-mail: [email protected]

Foto: Depositphotos (1), archiv (1)