Nakupujte s rozumem: Jak číst obaly potravin

Lákavé přísliby různých „extra porcí ovoce“ či „skutečně masové chuti“ obvykle o složení výrobku nevypovídají vůbec nic. Stejně jako nápisy typu „light“ nebo „fit“, které vlastně nemají žádný definovaný obsah. Skutečnosti o složení potravin se nacházejí na zadních etiketách, kde je uvedeno, co produkt doopravdy obsahuje. Nestyďte se proto u regálu zastavit a dobře prostudovat, co si kupujete. Pokud malé písmo na zadní straně potravin nepřečtete, noste s sebou do obchodu brýle. Nemusíte se bát, menší toto písmo v budoucnu už nebude – minimální velikost písma určí nové nařízení EU o poskytování informací spotřebiteli, které bude použitelné od 13. prosince 2014.

Jak efektivně číst etikety

* Nejprve se zaměřte na datum spotřeby. Potraviny, jejichž trvanlivost je označena „spotřebujte do“, se do uvedeného data skutečně musejí zkonzumovat a po tomto datu se již nesmějí prodávat. Potraviny s nápisem „minimální trvanlivost do“ (např. rýže, koření) lze prodávat i po tomto datu, pokud prodejce může zaručit jejich zdravotní nezávadnost. Zodpovědnost za výrobek pak přechází z výrobce na prodávajícího.

* Dalším krokem je prostudování složení výrobku. Čím méně složek obsahuje, tím lépe. Tím méně prostoru totiž zbývá na různé náhražky, emulgátory, stabilizátory, konzervanty, barviva, sůl, vodu… Například skutečně kvalitní šunka by měla obsahovat pouze tři složky: maso (cca 96 %), sůl a koření. Naopak levnější varianty mají třeba pouze 65% podíl masa (i méně) a k tomu spoustu dalších použitých surovin, o které vy ovšem nestojíte, neboť kvalitu produktu snižují. Jiným příkladem je „vanilkový puding“, v němž jsou téměř dvě procenta skutečné vanilky, zatímco „puding s vanilkovou příchutí“ neobsahuje vanilku vůbec žádnou.

* Chcete-li jíst zdravě, zaměřte se též na nutriční/výživové hodnoty potravin. Ty nás informují o tom, kolik je ve 100 g (nebo 100 ml) bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů, minerálů atd. Díky nutriční tabulce tak například odhalíte, že rostlinný tuk Flora Gold obsahuje o 67 % méně „špatných tuků“ neboli nasycených mastných kyselin než klasické máslo, což je důležité pro ty, kdo si hlídají cholesterol. „Z etiket se můžete dozvědět, že některé rostlinné roztíratelné tuky obsahují tzv. steroly, které mohou cholesterol v krvi dokonce aktivně snižovat,“ poukazuje na tabulce výživových hodnot Eva Kadlecová.

* Při redukční dietě nebo snaze udržet si správnou váhu se zajímejte také o energetické hodnoty potravin. Ty ovšem nutně nemusejí být na produktu uvedeny. Uvádět tento údaj je pro výrobce povinné pouze u takových výrobků, které udávají konkrétní výživová či zdravotní tvrzení.

* Dalším šikovným pomocníkem je ukazatel GDA (v překladu Guideline Daily Amounts) na etiketách. Ten vám poskytne přehledné informace o tom, jaký podíl tvoří daná potravina z celkového doporučeného denního příjmu energie, bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků a nasycených mastných kyselin, sodíku (soli) pro osobu.

* Nákup vám také mohou zrychlit a usnadnit potraviny označené logy Vím, co jím. Při jejich nákupu máte jistotu, že kupujete potraviny, které splňují přísné limitní hodnoty obsahu tzv. negativních živin, jako jsou nasycené a transmastné kyseliny, sodík, cukr aj.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny