Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké výhody má vaření v tlakovém hrnci

Komerční článek - Každá hospodyňka jistě ví, jak a k čemu se tlakový hrnec používá. Znáte ale všechny jeho výhody? Víte, že vám může dokonce ušetřit peníze? To a ještě něco navíc tlakové hrnce skutečně dokážou. Navíc jsme pro vás shrnuli, na co si dát v souvislosti s tímto nádobím pozor

Propagace značky Kulina.cz.
Svetzeny.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.

Úspora času

Velkou a nespornou výhodou vaření v tlakovém hrnci je úspora času. Díky vysokým teplotám a tlaku uvnitř uvaříte většinu potravin daleko rychleji než běžným způsobem. Typickým příkladem je hovězí maso na guláš, kuřecí skelety na polévku nebo luštěniny na pyré.

TIP: Nevíte, jak dlouho se které potraviny vaří? Podívejte se na přehlednou tabulku na Kulina.cz.

Úspora energie

S úsporou času jde pochopitelně ruku v ruce i úspora energií. Čím kratší dobu se pokrmy v tlakovém hrnci vaří, tím kratší dobu máte zapnutý sporák a tím i nižší účty za energie. Věděli jste, že v běžné české domácnosti se vaření odráží na poplatcích za energie až z 16 %?

Dobrým příkladem nám může být už zmiňovaný hovězí guláš. Běžným způsobem ho podle kvality masa můžete vařit i 3 hodiny. Použitím tlakového hrnce tento čas rapidně snížíte až o 70 %.

Pestrý jídelníček

S tlakovým hrncem a vědomím, že řadu pochoutek připravíte s minimálním úsilím a bez nutnosti trávit v kuchyni dlouhé hodiny, se mnohem raději pustíte do vaření i řady nových receptů. Zpestříte tak jídelníček sobě i své rodině a váš partner nebude muset utíkat na svíčkovou k mamince nebo do hospody.

Podle některých odborných názorů má krátký čas vaření v tlakových hrncích další výhodu. Zelenina si tak prý zachová daleko větší množství vitamínů a zdraví prospěšných látek než při běžném pomalém vaření.

tlakovy-hrnec_copy

Na co si dát pozor

  1. Pokud kupujete nový tlakový hrnec, nechtějte za každou cenu ten nejlevnější. Za kvalitu a bezpečný výrobek si raději připlaťte, úspory přijdou později. Jen kvalitní výrobek má totiž dostatek na sobě nezávislých bezpečnostních mechanismů.

  2. V tlakovém hrnci nevařte tzv. nasucho. Současně ho nikdy nenaplňujte vodou více než ze dvou třetin. Potraviny, které hodně pění nebo bobtnají, plňte jen do jedné poloviny hrnce.

  3. Hrnec pod tlakem nikdy prudce neochlazujte. Po skončení vaření vypněte sporák, hrnec odstavte, nechte zchladnout a pak otočením ventilu vypusťte přebytečnou páru uvnitř hrnce.

Vyberte si tlakový hrnec v e-shopu www.kulina.cz.