Francouzská kuchyně: Jak se s ní seznámit

Bon appétit aneb Lekce francouzské kuchyně

Pod tímto názvem uvádí časopis originální kuchařku plnou francouzských specialit (v edici zaměřené na mezinárodní kuchyně). Právě vyšla!

„Ochutnali jsme geniálně jednoduché i rafinované pokrmy francouzské kuchyně, popíjeli k nim skvělé víno, objevovali kouzlo fleur de sel či foie gras a na lepší spaní jsme si dávali pod polštář levanduli…“ popisuje vznik knihy Kateřina Švejdová, jedna z autorek nové kuchařky. „A při tom všem jsme vybírali ty nejzásadnější recepty francouzské kuchyně,“ dodává.

ObalkaKniha je rozdělena do sedmi kapitol. V oddílu Dobré ráno! najdete návod na výrobu pravé francouzské bagety či máslového croissantu. V kapitole Na malý hlad hledejte inspiraci na saláty, slané koláče (slavné quiche) a další rychlá jídla, která si vychutnáte jako lehké obědy či večeře. Oproti tomu v kapitole s názvem Zažít Paříž na talíři najdete ta nejvyhlášenější jídla francouzské haute cuisine, jako je kohout na víně nebo šneci. Kapitola Francouzský venkov vás naučí využívat méně známé druhy mas a zeleniny – jinými slovy vařit z toho, co dvůr a pole zrovna dají. Vydat se s námi můžete také na ryby a mořské plody, na fondue do Alp i do cukrárny na sladkosti (světoznámé crepes Suzette, makronky, crème brûlée, třešňový clafoutis, čokoládový fondant, tarte tatin…). Každá kapitola je uvedena servisní dvoustránkou, kde se dozvíte, jak správně nakupovat a používat francouzské suroviny (od sýrů až po víno), a prozradíme i tipy, jak jíst a žít jako Francouzi. Více na www.apetitonline.cz/edice

Foto: Depositphotos (1), Apetit (1)

@svetzeny