Přejít k hlavnímu obsahu

Bramborový salát: Co o něm nevíte

Ačkoli si bez něj nedovedeme představit štědrovečerní stůl a hojně ho pojídáme i během roku (jak k řízku, tak třeba na chlebíčkách), nad jeho původem se moc nezamýšlíme…

S trochou nadsázky se dá říct, že za bramborový salát vlastně vděčíme Kryštofu Kolumbovi, neboť brambory se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky. Evropané ovšem měli zpočátku k bramborám poněkud odtažitý vztah, dokonce je považovali za nečistou pohanskou plodinu. Postupně v nich však začali nacházet čím dál větší zalíbení. V 19. století prohlásil botanik Jan Svatopluk Presl, že brambory jsou tím nejužitečnějším, co lidstvu objevení Ameriky přineslo. Ať už s tímto výrokem souhlasíte, nebo ne, dnes si bez brambor náš jídelníček vůbec nedovedeme představit.

Historie bramborového salátu

Jak vlastně vznikl bramborový salát, se přesně neví. V knihách slavných kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové a Marie Janků-Sandtnerové nenajdeme o bramborovém salátu v dnešní podobě žádnou zmínku, byť jistý druh salátu z brambor připravovaly už i ony. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Salát tehdy sice ještě neobsahoval kořenovou zeleninu, ovšem velká porce majonézy v něm nechyběla. Zpočátku si tento pokrm dopřávali bohatí. Postupem času se však dostal i na sváteční tabule méně zámožných.

Za původem bramborového salátu zřejmě stojí jistý francouzský kuchař, který ho proslavil v Rusku. Připravoval ho zde pro vybranou moskevskou smetánku. Dnes Rusové znají bramborový salát pod názvem Olivier nebo Olivje a je nedílnou součástí silvestrovské tabule. Různé varianty salátu z brambor ovšem najdeme po celém světě.

HellCup_sPozadimNáš tip:

Vyrazte v sobotu 30. listopadu do středočeského Mratína (Praha-východ). Koná se zde další ročník tradičního mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu – Hellmann’s Cup 2013. Každoročně se tu schází několik desítek tříčlenných kuchařských týmů z celé republiky a soutěží před zraky veřejnosti a poroty o mistrovský titul. Týmy jsou složené z profesionálů, budoucích profesionálů, ale také z absolutních amatérů, kteří jsou jen přesvědčeni o tom, že mají recept na nejlepší bramborový salát v republice. To se ostatně i v minulosti stalo, že mistrovský titul profesionálním kuchařům „vyfoukl“ veterinář z Jeseníku. K vůni bramborového salátu neodmyslitelně patří také vůně vepřových specialit, které na tento den připravují zástupci cechu řeznického v podobě zabijačkových hodů, a dále také staročeský jarmark s jarmarkovou potulnou kapelou a divadelníkem. Mimo jiné se také budete moci osobně setkat se známým kuchařem Jiřím Babicou! Více na www.hellmanns.cz

Foto: hellmanns.cz (2)