5 potravin, po kterých vám to bude lépe myslet

Látky obsažené v těchto potravinách nastartují váš mozek a zlepší pamět. Která vám zachutná nejvíce?

Čokoláda


Hledáte vždy výmluvu, když si pochutnáváte na sladkých čtverečcích? Nyní už nemusíte. Čokoláda je dobrá nejen na nervy, ale i na paměť. Zlepšuje kognitivní funkce, neboť zvyšuje průtok krve do mozku. Řiďte se však i rčením, že všeho moc škodí. Lepšího „pamatováka“ vám zaručí už jen 30 g čokolády denně. A vsaďte raději na tu tmavou s větším podílem kakaa. Ta vám prospěje úplně nejvíc.

Treska a spol.

To, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách  mají pozitivní vliv na naše zdraví, je známé dlouho. Víte ale, že působí i na to, co vám zůstane v hlavě? Podle výzkumů se zjistilo, že lidé, kteří jedli ryby, jako jsou treska, tuňák či losos aspoň jednou týdně, měli pomalejší pokles paměti. Omega-3 mastné kyseliny také zlepšují výkonnost mozku a schopnost vybavit si jisté věci. Ovlivňují hlavně tzv. pracovní paměť, díky níž déle udržíme získané informace.

Borůvky

Pokud vám dělá stále větší problémy si něco zapamatovat, vsaďte na borůvky. Jim totiž modrou barvu dodávají antioxidanty zvané antokyany, které zabraňují ztrátám paměti hlavně u starších lidí. Zpomalují totiž proces stárnutí a změny s ním spojené. Konzumace borůvek také předchází vzniku Alzheimerovy choroby. Kromě těch našich si můžete pochutnávat i na kanadských borůvkách. 

Sójové výrobky

Když jste se učili ve škole na zkoušky, zobali jste lecitinové tabletky? Tento fosfolipid však můžete získat i ze sójového mléka, tofu a dalších výrobků ze sójových bobů. O lecitinu se říká, že je potravou pro mozek. Chrání a vyživuje mozkové buňky. Nejvíc působí na starší ročníky. Pomáhá při různých neurologických poruchách, které se projevují ztrátou paměti. Zvyšuje koncentraci, takže pomáhá rychleji vstřebat informace. Uvědomte si ovšem i to, že paměť je nutné také trénovat.

Mandle

Obsahují vitamín E, antioxidanty a spoustu minerálů, od hoříků, přes drasík, až po zinek. Navíc jsou výborným zdrojem vápníku. Věděla jste, že ho obsahují dokonce více než mléko? Stejně tak jako ryby jsou mandle tvořeny tuky hlavně z mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro organismus ohromně důležité. Látky obsažené v mandlích podpoří vaši nervovou soustavu a zlepší pamět. Zkuste si tedy hrst těchto ořechů přisypat třeba do jogurtu. Výborně si pochutnáte a ještě prospějete svému zdraví!

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny