Přejít k hlavnímu obsahu

Burské oříšky z vlastní sklizně

Pokud si ve skleníku chcete zasadit také něco jiného než salát nebo kedlubny, vyzkoušejte pěstování podzemnice olejné.

Budete k tomu potřebovat čerstvé nepražené burské oříšky, nejlépe ještě ve skořápce. Botanicky jsou tyto plody vlastně lusky, protože podzemnice olejná (Arachis hypogaea) patří do čeledi bobovitých.

Podzemnice pochází z Jižní Ameriky a má ráda teplo – teplota půdy nesmí být nižší než 18 °C. Semena vysévejte v dubnu nebo v květnu v rozestupech alespoň 5 cm a po vyrašení rostlinky vyjednoťte na větší mezery. Chcete-li podzemnici pěstovat v květináčích, měly by mít průměr aspoň 30 cm. Podzemnice potřebuje suchou půdu, proto ji zalévejte teprve tehdy, když začnou vadnout listy.

Po dvou až třech týdnech se začnou vždy na jeden den objevovat vonné žluté květy. Květní stopky směřující nejprve nahoru se ohnou směrem dolů a začnou vrůstat do půdy, kde se vyvíjejí plody – lusky s burskými oříšky. Pokud je rostlina pěstována v květináči, je někdy třeba pomoci jí nalézt kontakt s povrchem půdy. Zhruba po půl roce, tedy v říjnu až listopadu, plody skryté v zemi dozrají. Podzemnice je jednoletá a při sklizni se celá vytrhává ze země. Před konzumací oříšky sušte v troubě – asi 20 minut při 130 °C.

Foto: Depositphotos (1)