Voda z vodovodu: Opravdu je tak dobrá, jak si myslíme?

Když vědci na konci 19. století zjistili, že přidávání desinfekce v malém množství k pitné vodě může zabít bakterie a mikroby ve veřejném vodovodním systému, začalo se masivně chlorovat. To sice mělo pozitivní přínosy, jelikož se tak dařilo zpomalovat či úplně zastavovat expanzi infekčních onemocnění, jako je cholera, úplavice a tyfus, avšak jestli je to pro nás stejně přínosné i 200 let poté, je velmi sporné. 

Příliš chloru škodí, minimum zase bakterie nezabije

Zdá se, že chlorování vody se v dnešní době točí v začarovaném kruhu. Aby totiž mohla být skutečně nezávadná, to znamená splnila limity pro minimum bakterií, je třeba na chloru trochu přidat. Asi 300 krát více než bývávalo dříve zvykem. V tomto důsledku však stoupá riziko, že do těla dostanete škodlivé THM. Jedná se o vedlejší produkt reakce chloru a minima organických sloučenin, které zůstávají i v desinfikované vodě. Problém je, že tyto látky se významně podílejí na produkci volných radikálů v těle a i v malých dávkách poškozují buňky.

Dokonale čisté střevo a nulová imunita? To si přece nikdo nepřeje

Užívání chlorované vody také není nic dobrého pro naši obranyschopnost. Zajisté jste už slyšely, že imunita začíná ve střevě. To proto, že střevo je osídleno koloniemi hodných bakterií, které plní funkci bojovné armády připravené zakročit proti stovkám virů a bakterií. Chlor si buňky, které ničí, ale nevybírá... Navíc je vědecky podložené, že čím více těchto pozitivních mikrobů máte, tím menší riziko onemocnění, jako je cukrovka, rakovina konečníku, astma nebo syndorm dráždivého tračníku, vám hrozí. A správná koncentrace hodných bakterií ve střevě také zamezuje obezitě. 

Voda potřebuje „odpočívat“

Jak mít tedy záruku nezávadné kohoutkové vody? Ideální je nechat z ní chlór odpařit. Stačí, když naplníte lahve, které nezavíčkujete a necháte je v ledničce do druhého dne. Ke zvážení je pak také investice do kvalitního vodního filtru.

@svetzeny