Přejít k hlavnímu obsahu

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Je vám líto, že se prázdniny chýlí ke konci a chvíle strávené u moře nebo jinde jsou již za vámi? Vraťte se do vzpomínek pomocí tří cizokrajných jídel, která vás, když je ochutnáte, dokážou vrátit na chvíli v čase. A bonus navíc? Všechna jsou vegetariánská a velmi lehká. Pro konec léta zkrátka jak dělaná!

Italská kapustičková polévka s dvouzrnkou

4 polévkové lžíce olivového oleje
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
6 šálků vývaru
2 velké mrkve
2 šálky dvouzrnky (např. Naše Biofarma)
sůl, pepř
asi 20 malých růžičkových kapustiček
1 konzerva sterilovaných loupaných sekaných rajčat
strouhaný parmazán

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme na oleji, přidáme na kolečka nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nasekaný česnek a tyminán. Vše řádně promícháme a restujeme na mírném ohni ještě asi 5 minut. Přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, předem přes noc namočenou pšenici dvouzrnku a zalijeme vývarem. Osolíme a vaříme asi 15 minut.  Nakonec přidáme rajčata a očištěné, na poloviny rozkrojené kapustičky. Vaříme do změknutí dalších asi 20 minut. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.

Libanonský salát tabouleh

2 hrnky celozrnného kuskusu
1 citron, 5 šťavnatých rajčat
1 malá okurka
1 červená paprika
2 šalotky
4-6 lístků máty
hrst hladkolisté petržele
1 stroužek česneku
5 polévkových lžic olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Kuskus připravíme podle návodu na obalu a pokapeme citronovou šťávou.  Očištěnou nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou petržel smícháme s kuskusem. Přidáme na jemno nakrájené lístečky máty a oloupaný utřený česnek. Vmícháme olivový olej, bylinnou sůl a pepř a necháme v chladu odležet, aby se chutě propojily.

Řecké tzatziki

1 salátová okurka
1 stroužek českého česneku
sůl
300 g hustého řeckého jogurtu
trocha čerstvého kopru
1 lžíce olivového oleje
snítky máty na ozdobu

Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přecedíme přes jemné sítko tak, aby z okurky vykapala veškerá šťáva (tu můžeme později použít jako základ osvěžující limonády). Česnek oloupeme a utřeme se solí. Nastrouhanou okurku smícháme s česnekem a jogurtem, přidáme nasekaný kopr a olivový olej a necháme asi 25 minut v chladu uležet. Podáváme ozdobené mátou.