Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Klasické vanilkové rohlíčky na Vánoce nesmí chybět!

Kostku másla, čtyři lžíce cukru, hrnek a půl mletých ořechů a dva hrnky hladké mouky smíchejte na hladké těsto. Nechte ho půl hodiny odpočinout v lednici.

Z vychlazeného těsta půlku odkrojte, vyválejte na váleček a z něj odkrajujte stejně velké dílky, ze kterých následně vytvarujete rohlíčky. Rohlíčky rozložte na plech a v mírně vyhřáté troubě pečte deset minut. Ještě horké je obalte v moučkovém cukru – a je to!

Tip: Pečení vánočního cukroví je někdy finančně náročné. Zvláště cena másla s ním pořádně zahýbá. Proto se vyplatí sledovat akční letáky, kde často najdete máslo, vajíčka či rum v akci. Sledujte například akční leták penny.

Pravý domácí marcipán

Spařte mandle, oloupejte je a najemno nakrájejte. Smíchejte je s cukrem v poměru dva díly mandlí na jeden díl cukru a třete, dokud nevznikne vláčná hmota.

Hotovou hmotu vyválejte do válečku, zabalte do fólie a ukryjte do lednice. Před zpracováním přidejte 50 g moučkového cukru, aby s vám marcipán lépe tvaroval. Ať už z něj vytvarujete kuličky, nebo nějaké složitější tvary, pochutnáte si!

Tip: Marcipán se někdy může prodražit, proto se vyplatí sledovat akční letáky, kde třeba najdete mandle v akci.

Bleskové sněhové pusinky

Z pěti bílků ušlehejte sníh a ve šlehači do něj zašlehejte 15 dkg cukru. Dalších 15 dkg cukru do sněhu zabalte stěrkou – jen párkrát „přeskládejte“. Hmotu stříkejte ze sáčku rovnou na plech, který si vyložíte pečicím papírem. Tvarujte kolečka či proužky a jen v mírně zahřáté troubě sušte, dokud neztvrdnou.

@svetzeny