Přejít k hlavnímu obsahu

Velikán hodný Velikonoc. Mazanec.

V pekárnách prodejen Albert dělají mazance stejně poctivě jako za generace našich babiček.

Voňavý rituál začíná přípravou těsta, jehož mísení se zhostí zkušený pan hnětač. Poté je již vše plně v rukou mistra pekaře. Přidat máslo, rozinky… hlavně nic neuspěchat. Těsto je třeba pravidelně prohníst a překládat, aby byly výsledné mazance pěkně vláčné a nadýchané.

Pečlivě vytvarované bochánky poté hodinu odpočívají v kynárně s přesně definovanou teplotou a vlhkostí vzduchu. Po nakynutí je pan pekař v duchu prastaré velikonoční tradice nastřihne nůžkami do kříže. Na mazancích tak lépe ulpí štědré mandlové sypání. Právě díky plátkům mandlí pak při hodování kůrčička krásně křupe.

Nejdříve se však musí bochníčky necelých třicet minut ohřát v peci. Aby byly upečené dozlatova ze všech stran, pravidelně se otáčejí – stejně jako mistři v pekárně. Posypat vál moukou a zadělat na novou várku. Po této tradiční pochoutce se v prodejnách Albert totiž vždy jen zapráší.

Pekařským mistrem ve vlastní kuchyni

Inspirujte se naším receptem na vláčný mazanec. Na přípravu dvou sladkých bochánků budete potřebovat:

  • 150 g větších rozinek
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 42 gramů droždí
  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 1 kg hladké mouky
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 4 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 40 g másla či vrchovatou lžíci sádla
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • plátky mandlí na posypání

Rozinky nasypte do misky a přelijte rumem. V alkoholu by měly být zcela ponořeny – to aby nasákly jeho aroma.

Nyní si v troše vlažného mléka rozmíchejte droždí, přisypte část připraveného cukru a nechte kvasit.

V další nádobě smíchejte mouku spolu se zbylým cukrem a mlékem, přidejte rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěné máslo či sádlo, olej a nakonec i hotový kvásek. Vypracujte těsto a dejte jej asi na hodinu kynout.

Poté ho na válu prohněťte, rozdělte na dva díly a vypracujte 2 kulaté bochánky. Ty přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte odpočívat ještě 30 minut. Na závěr je pomažte rozšlehaným vejcem a bohatě zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C asi 35 až 40 minut.

druhy_obrazek_copy