Přejít k hlavnímu obsahu

Ryba v solné krustě

Nepodléhejte omylu, že sladkovodní ryby jsou méně zdravé než ty mořské. Odborníci na výživu doporučují, abychom preferovali potraviny pocházející z oblasti, v níž žijeme, neboť si s nimi naše tělo umí lépe poradit.

Pro 4 osoby potřebujeme: 2 velké sladkovodní ryby po 600 g (hodí se například pstruh), 2 snítky rozmarýnu, 2 pomeranče, 1 lžíci fenyklových semínek, 2 bílky, sůl

Vykuchané a očištěné ryby opláchneme studenou vodou a osušíme. Dobře omyté pomeranče nakrájíme na tenké plátky. Vyplníme jimi břišní dutiny ryb a přidáme snítku rozmarýnu. Ryby položíme na plech vyložený pečicím papírem.

V pánvi nasucho opražíme fenykl, po minutě přisypeme sůl a odstavíme. Bílky prošleháme metlou do polotuha. Vmícháme sůl a vzniklou kaši navrstvíme na ryby v 1,5cm vrstvě.

Ryby pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud solná krusta nezezlátne. Upečené vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Poté sloupneme krustu a podáváme.

Foto: Archiv Burdy (1)