Přejít k hlavnímu obsahu

Pražský koláč

Už pár generací si pro tento tradiční český moučník chodí do pekařství. Ale proč si ho někdy nezkusit udělat doma? Není to nijak složité.

Na 16 kousků  potřebujeme:

Těsto: ½ kostky droždí, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 300 ml mléka, 80 g másla, 500 g polohrubé mouky, mouka na vál, 2 lžíce rozpuštěného másla na potření, sůl
Drobenka: 50 g pískového cukru, 40 g másla, 50 g hrubé mouky
Krém: 1 vanilkový pudink, 4 lžíce pískového cukru, ½ l mléka, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a poloviny mléka necháme v zakryté misce na teplém místě vzejít kvásek.

Na vanilkový krém uvaříme pudink z mléka a cukru dle návodu na obalu. Vychladlý ušleháme s měkkým tvarohem a vanilkovým cukrem.

Ke kvásku přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, rozpuštěné a zchladlé máslo a mouku se solí. Vše zpracujeme na těsto, lehce posypeme moukou a necháme zakryté kynout asi 45 minut. Po vykynutí rozdělíme na dvě části a z obou utvoříme bochánek, který vyválíme na placku o velikosti talíře. Oba koláče potřeme máslem a hojně posypeme drobenkou z cukru, másla a hrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout a podélně rozkrojíme. Spodní díl potřeme krémem a přiklopíme horním dílem. Naplněné koláče necháme vychladit a rozležet.

Foto: Archiv Burdy (1)