Pražský koláč

Na 16 kousků  potřebujeme:

Těsto:½ kostky droždí, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 300 ml mléka, 80 g másla, 500 g polohrubé mouky, mouka na vál, 2 lžíce rozpuštěného másla na potření, sůl
Drobenka:50 g pískového cukru, 40 g másla, 50 g hrubé mouky
Krém:1 vanilkový pudink, 4 lžíce pískového cukru, ½ l mléka, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a poloviny mléka necháme v zakryté misce na teplém místě vzejít kvásek.

Na vanilkový krém uvaříme pudink z mléka a cukru dle návodu na obalu. Vychladlý ušleháme s měkkým tvarohem a vanilkovým cukrem.

Ke kvásku přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, rozpuštěné a zchladlé máslo a mouku se solí. Vše zpracujeme na těsto, lehce posypeme moukou a necháme zakryté kynout asi 45 minut. Po vykynutí rozdělíme na dvě části a z obou utvoříme bochánek, který vyválíme na placku o velikosti talíře. Oba koláče potřeme máslem a hojně posypeme drobenkou z cukru, másla a hrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout a podélně rozkrojíme. Spodní díl potřeme krémem a přiklopíme horním dílem. Naplněné koláče necháme vychladit a rozležet.

Foto: Archiv Burdy (1)

@svetzeny