Přejít k hlavnímu obsahu

Ořechový mazanec ze špaldové mouky

Bez mazance Velikonoce jako by nebyly. Vyzkoušejte tuhle skvělou oříškovou variantu ze zdravější mouky.

Ingredience:

300 g celozrnné špaldové mouky Bioharmonie
300 g bílé pšeničné mouky Bioharmonie
100 g přírodního třtinového cukru
120 g másla
3 žloutky
40 g droždí
250 ml mléka nebo rýžového nápoje Isola Bio
60 g hrozinek
citronová kůra z chemicky neošetřeného plodu
muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
mandle dle chuti
špetka soli

Postup:

Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například rýžový nápoj Isola Bio) rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky, do nichž jste vmíchali špetku soli. Potom přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Nakonec nalijte kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujte tuhé těsto. Při zpracování těsta přidávejte mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby.

Těsto přikryjte a nechte vykynout. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom je rozdělte na polovinu, vytvarujte 2 bochánky, které potřete rozšlehaným bílkem a posypejte spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízněte na kříž a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.