Přejít k hlavnímu obsahu

Ořechový mazanec ze špaldové mouky

Bez mazance Velikonoce jako by nebyly. Vyzkoušejte tuhle skvělou oříškovou variantu ze zdravější mouky.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Ingredience:

300 g celozrnné špaldové mouky Bioharmonie
300 g bílé pšeničné mouky Bioharmonie
100 g přírodního třtinového cukru
120 g másla
3 žloutky
40 g droždí
250 ml mléka nebo rýžového nápoje Isola Bio
60 g hrozinek
citronová kůra z chemicky neošetřeného plodu
muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
mandle dle chuti
špetka soli

Postup:

Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například rýžový nápoj Isola Bio) rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky, do nichž jste vmíchali špetku soli. Potom přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Nakonec nalijte kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujte tuhé těsto. Při zpracování těsta přidávejte mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby.

Těsto přikryjte a nechte vykynout. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom je rozdělte na polovinu, vytvarujte 2 bochánky, které potřete rozšlehaným bílkem a posypejte spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízněte na kříž a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

×