Přejít k hlavnímu obsahu

Kakaové cupcakes s marcipánem

Kakaové cupcakes s marcipánem

Malé dortíčky s krémem zvané „cupcakes“ jsou současným cukrářským hitem! Vyzkoušejte je a ohromte návštěvu pochoutkou, která je zaručeně trendy.

Na 12 kousků potřebujeme: 130 g hladké mouky, 80 g kakaa, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky sody, 170 g másla, 180 g cukru, 3 vejce, 130 g zakysané smetany

Na máslový krém a na ozdobu: 110 g změklého másla, 200 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1–2 lžíce mléka (nebo víc podle potřeby), 100 g marcipánu, kakao

Troubu rozehřejeme na 170 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Prosejeme a smícháme mouku s kakaem, práškem do pečiva a sodou. Utřeme změklé máslo s cukrem a po jednom přidáme vajíčka. K máslové směsi střídavě přidáváme sypké suroviny a zakysanou smetanu. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka. Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme v troubě 25 minut.

Na krém smícháme změklé máslo s prosátým moučkovým cukrem. Přidáme vanilku a utřeme dohladka (ještě lepší je vyšlehat máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem, máslo krásně zbělá). Krémem potřeme vychladlé dortíky.

Část marcipánu nebo fondánu obarvíme kakaem. Vyválíme na velmi tenký plát a skleničkou nebo vykrajovátkem vykrájíme kolečka (kytičky). Přeneseme na dortík, uhladíme a případně můžeme dozdobit dalšími tvary různých barev.

Foto: Archiv Burdy (1)