Přejít k hlavnímu obsahu

Jehněcí kýta na bylinkách

Dokonalý symbol jara – jehňátko a čerstvá zeleň. Spojte to na pekáči, a máte sváteční oběd, kterým nadchnete rodinu i hosty nejen o Velikonocích.

Pro 4 osoby potřebujeme: 800 g vykostěné jehněčí kýty, 4 lžíce másla, svazek čerstvých bylinek (oregano, rozmarýn, petrželka, máta apod.), 1 stroužek česneku, drůbeží vývar na podlití masa, 150 ml bílého vína, 800 g nových brambor, 1 lžíci oleje, sůl, mletý a drcený černý pepř

Polovinu másla rozpustíme v kastrolku, promícháme s utřeným česnekem a omytými a najemno nasekanými bylinkami, prošleháme a dáme vychladit. Omyté a osušené maso rozložíme na prkénko, z obou stran ho osolíme a posypeme mletým pepřem. Vrchní stranu potřeme polovinou bylinkového másla. Pak maso svineme do balíčku, ovážeme provázkem, potřeme zbylým bylinkovým máslem, zakryjeme potravinářskou fólií a na cca 2 hodiny dáme do lednice. Uleželé maso vložíme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, přiklopíme poklicí a za občasného otáčení a podlévání vývarem pečeme další 2 a ½ až 3 hodiny. Pozor, maso podléváme pouze trochu – nesmí ve vývaru plavat. Když je měkké, vyjmeme ho a zabalíme do alobalu. Šťávu a tuk přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, zalijeme vínem, osolíme, okořeníme mletým pepřem, prošleháme a krátce povaříme. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy. Brambory dáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut a scedíme. Pak každou bramboru navrchu nařízneme, urovnáme je do pekáče, přelijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla a olejem, osolíme, posypeme drceným pepřem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.