Pro nenasyty je sytější polévka oblíbeným teplým předkrmem, pro ty ostatní vydá za samostatné jídlo. Ideální je též jako brunch neboli něco mezi snídaní a obědem.
Pro 4 osoby potřebujeme: ½ cibule, 2 lžíce olivového oleje, 600 g mraženého nebo čerstvého hrášku, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml kuřecího vývaru, 250 g anglické slaniny, 3 plátky toustového chleba, mletý bílý pepř, sůl
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v kastrolu na rozpáleném oleji. Pak přisypeme hrášek a mouku, společně necháme zpěnit, zalijeme horkým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme tak dlouho, dokud hrášek nezměkne. Několik hrášků vyjmeme a polévku rozmixujeme.
Slaninu nakrájíme na kousky a opražíme v pánvi nasucho. Plátky chleba nakrájíme na kostičky, přisypeme do pánve ke slanině a rovněž je orestujeme. Hráškovou polévku rozdělíme do misek a zdobíme slaninou, krutony a hráškem.
Foto: Archiv Burdy (1)