Bylinkoví pstruzi

Pro 4 osoby potřebujeme:4 menší vykuchané pstruhy duhové, 8 lžic nahrubo nasekaných bylinek (petrželka, šalvěj, pažitka, tymián, nať cibule), 2 citrony, mletý pepř, hrubá mořská sůl

Pstruhy omyjeme a osušíme papírovými utěrkami zvenku i uvnitř břišní dutiny. Potom je celé vně i uvnitř osolíme a opepříme. Do břišní dutiny vložíme směs bylinek. Z obou stran ostrým nožem vytvoříme v kůži pár šikmých zářezů, ryby pokapeme šťávou vymačkanou z jednoho citronu a necháme asi 15 minut v chladu.

Pak porce osušíme, potřeme olejem, položíme na grilovací pánev a z každé strany 8–10 minut grilujeme (nebo pečeme v troubě při 200 ºC asi 20 minut). Hotové pstruhy rozdělíme na talíře a pokapeme zbylou citronovou šťávou. Podáváme se zeleninou nakrájenou na nudličky (můžeme ji krátce opéci v troše olivového oleje nebo jen zakápnout citronem).

Foto: Archiv Burdy (1)

@svetzeny