Lahodné domácí máslo: Jak si ho vyrobit

Na 1 dávku potřebujeme: 500 ml smetany ke šlehání

Smetanu ke šlehání nalijeme do vysoké nádoby a elektrickým ručním šlehačem šleháme, dokud nezačne smetana hrudkovatět a z podmáslí se nezačnou oddělovat kousky tuku. V tu chvíli přestaneme šlehat a podmáslí slijeme do připravené nádoby.

Velmi dobře si umyjeme ruce – střídavě teplou a studenou vodou. Poté ze vzniklého másla vymačkáme rukama zbytek tekutiny. Pak opět krátce prošleháme a vymačkáme. Hrudku másla propláchneme ledovou vodou – přibližně třikrát, dokud z ní neteče pouze čistá voda.

Naposledy máslo vymačkáme a necháme v misce vychladit.

Náš tip: Připravte si tzv. přepuštěné máslo – je zdravější, déle vydrží a nepřepaluje se. Stačí máslo velmi pomalu rozehřívat a postupně z povrchu sbírat zpěněnou syrovátku. Nakonec znovu vychladíme.

Foto: Archiv Burdy (1)

@svetzeny