Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zacházet s hlávkovým salátem

Krásná hlávka salátu je pro mnoho hospodyněk půvabnější než rozkvetlá květina. A najde se jen málo lidí, jimž nechutná. Přesto s listovým salátem ne vždy správně zacházíme.

Při zpracování hlávkových salátů se fantazii meze nekladou. Listy se většinou konzumují čerstvé, přelité kořeněnou salátovou zálivkou. V tomto případě se nejlépe uchovají vitaminy a minerály, které jsou v nich obsaženy. Hlávkový salát totiž nepatří ke špičce, co se týká obsahu zdraví prospěšných látek, a v porovnání s jinými druhy zeleniny dokáže nabídnout spíše méně, a právě proto se konzumuje syrový. V zahradě ho sklízejte nejlépe ráno, dokud jsou hlávky ještě chladné. Mléčná šťáva, která prýští z místa řezu, se snadno omyje trochou vody, pokud ne, zbarví se košťál postupně dohněda. Při nákupu se čerstvě sklizený salát pozná právě podle světlého řezu na košťálu. Dbejte na to, aby vnější listy byly šťavnatě zelené a srdíčko pevné. V obchodech nabízené chlazené salátové listy v plastových obalech jsou praktické jen na první pohled. Při zkouškách prováděných potravinářskou inspekcí se v nich často objevuje zvýšené množství nežádoucích choroboplodných zárodků. Před konzumací je proto důkladně omyjte.

JAK HO SPRÁVNĚ UMÝT

Podle rad profesionálů hlávkový salát nejrychleji očistíte, když košťál zespodu vyříznete nožem a jednotlivé listy se pak z hlávky snadno uvolní. Umyvadlo nebo velkou mísu naplňte studenou vodou a listy salátu v ní nejprve krátce opláchněte a pak je nechte v klidu na hladině, aby se odmočil a spadl ke dnu zanesený písek nebo zbytky zeminy. Listy dejte okapat na kuchyňské síto nebo je postupně sušte v odstředivce. Až do použití skladujte v chladu zakryté čistou vlhkou utěrkou.

Foto: Depositphotos (1)