Přejít k hlavnímu obsahu

Ředkve v každé roční době

Ředkve v každé roční době

Jsou zdravé, křupavé, pikantní a chutnají samotné i jako ozdoba dalších pokrmů. A co víc – čerstvé z vlastního záhonku je můžete mít skoro celý rok.

Ředkve lze totiž pěstovat od jara až do podzimu. O úspěchu ovšem rozhoduje volba správné odrůdy. Jarní ředkve, jako je oblíbená červená odrůda Karmina (existují i bílé a růžové varianty), se vysévají od dubna a sklízejí během léta. Podlouhlé bílé odrůdy typu Diakon (Alabaster, Japana F1, Jarola F1) tvoří 40–50 cm dlouhé kořeny s hladkou slupkou; sklízejí se na podzim.

Důležité však je zakrýt semena pouze tenkou vrstvou zeminy a vzešlé rostliny včas vyjednotit na patnácticentimetrové odstupy. Během teplých dní zalévejte denně, jinak získají ředkve nepříjemně ostrou chuť a ztratí křehkost. V létě vyhraďte jeden slunný záhon pro rychle rostoucí kulaté ředkve, které dosahují velikosti tenisových míčků, například odrůdu Panter nebo Red Meat. Podzimní ředkve lze skladovat až do jara.

Foto: Depositphotos (1)