Mangold: listy, nebo řapíky?

Rozlišují se dvě formy: listový mangold tvoří křehké řapíky a měkké listy, které v kuchyni nacházejí podobné uplatnění jako špenát nebo se používají při přípravě salátů. K nim patří například odrůda Perpetual spinach. U odrůd s ohnivě červenými řapíky a žilkováním, jako je Rhubarb chard, máte dvě možnosti. Na jaře můžete hustě vysít semena a mladé listy seříznout a použít do salátů. Pokud rostlinám poskytnete více prostoru a necháte je růst déle, můžete je zpracovat na lahodný mangoldový špenát.

Řapíkatý mangold (např. Lucullus), tvořící nápadné mohutné řapíky, se vysévá od poloviny dubna přímo do půdy anebo se předpěstovává v hlubších nádobách a teprve v květnu se přesazuje na záhon ve sponu 30 × 40 cm. Než nastane čas sklízet, musíte se obrnit trpělivostí, přibližně na 12 týdnů. Na vaření se používají především řapíky do šířky 10 mm. Podávají se celé podobně jako chřest či nakrájené na menší kusy přelité světlou omáčkou anebo podušené na másle.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny