Přejít k hlavnímu obsahu

Lahodné mochyně

Na zahrádkách jsou půvabné lampionky nepřehlédnutelnou okrasou. Zároveň však jde o chutné ovoce, jímž lze doplňovat sladké i slané pokrmy (nebo si na něm pochutnat jen tak).

Kromě výtečné mochyně peruánské (Physalis peruviana) můžete pěstovat i mochyni dužnoplodou (Physalis philadelphica), známou jako tomatillo. Pěstují se podobně jako rajčata. Vysévají se v březnu a v dubnu se rostlinky přesazují po jedné do kořenáčů; v některých zahradnictvích je k dostání i sadba. Sazenice vysaďte v průběhu června na slunné stanoviště. Stejně dobře se jedlým mochyním daří ve velkých nádobách se zeminou pro květiny.

V létě rostliny sestřihněte ve výšce 1 m, aby soustředily energii do tvorby plodů. Zapíchněte k nim oporu a upevněte na ni výhony, aby se nevylamovaly. Plody dozrávají od konce srpna až do zámrazu. Plody mochyně peruánské jsou zralé, když se „měchýřek“ zbarví dožluta. Oranžově zbarvené bobule mají ovocnou, nakyslou chuť. Také mochyně dužnoplodá má bobule v obalu připomínajícím lampion. „Lampionky“ později prasknou a uvolní fialové bobule. Ty mají nakyslou kořenitou chuť a hodí se do zeleninových pokrmů s chili. Na podzim zakryjte rostliny netkanou textilií, aby dozrálo co nejvíc plodů.

Foto: Depositphotos (1)