Přejít k hlavnímu obsahu

Hlávka jako malovaná

Rané odrůdy hlávkových salátů mají lahodné listy s křehkými žebry. Pokud dobře vyberete odrůdy, můžete jemně chutnající hlávky sklízet po většinu zahradní sezony.

Většina dávno známých odrůd hlávkových salátů má křehké, jemné listy s přitažlivě lesklým povrchem. Ve středu tvoří více či méně uzavřené hlávky, které jsou obklopeny volnými manžetovými listy. Na rozdíl od statnějších trhacích salátů, které mají zpravidla zkadeřené a pevnější listy, uříznuté hlávky rychle vadnou. Při pěstování v zahradě to však nehraje zásadní roli, protože salát se ze záhonu sklízí těsně před přípravou a vitaminy obsažené v listech se nestihnou znehodnotit.

Tradiční rané odrůdy, jako Král máje, určené pro pěstování ve volné půdě, jsou na trhu už víc než sto let a mezi zahrádkáři jsou stále oblíbené. Červenozelený máslový hlávkový salát Merveille des quatre Saisons („Zázrak čtvera ročních období“) dokonce jeden francouzský obchodník se semeny poprvé nabízel už v roce 1880.

Při šlechtění nových odrůd salátu stála dlouho v popředí snaha o co největší odolnost proti padlí a také požadavky kladené trhem. Výsledkem byly hlávkové saláty do každého počasí, které ale ztratily jemnost listů. Naštěstí pěstitelé neztratili zájem o křehké a chutné saláty – a šlechtitelé jim vyšli vstříc. Rané odrůdy, jako je Brilant nebo Citrin, se rychlí na světlém místě s teplotou nejvýš 18 °C. Při vyšších teplotách klíčí semena jen neochotně nebo vůbec. Vzhledem k tomu, že semena hlávkových salátů klíčí na světle, zahrnují se maximálně 0,5 cm vysokou vrstvou jemně drobtovité zeminy. Od konce března je můžete vysévat přímo na záhon. Vzdálenost řádek by měla být 25 až 30 cm (záleží na velikosti hlávek, která se u různých odrůd liší; vzdálenost bývá uvedena na sáčku s osivem). Pro pěstování salátů jsou vhodné hlinité, na humus bohaté půdy obsahující vápník. Rané odrůdy většinou netvoří pevné hlávky, a proto stačí, když v řádku porostou v odstupech 25 cm. Letní saláty vyžadují prostoru o něco víc. Pokud hodláte sklízet saláty průběžně až do podzimu, vysejte nová semena vždy, když semenáčky z předchozího výsevu vytvoří nad děložními lístky první pár pravých listů. Pro pěstování během léta vybírejte odrůdy odolávající horku: malý sklon k vybíhání má například odrůda Mars nebo Zeus.

Od výsevu až do sklizně uběhne 8–14 týdnů. V hlavním vegetačním období je nezbytné, aby se rostlinám dostalo rovnoměrného zásobení vodou. Sucho zpravidla vede k hořknutí, nedostatek živin se pozná podle houževnatých listů. Zpravidla stačí dávka kompostu zapracovaná do půdy už při přípravě záhonu. Vyšší nároky hlávkového salátu na přísun draslíku zajišťují biologicky hospodařící zahrádkáři jíchou z kostivalu lékařského, kterou každých 14 dní přidávají do zálivky.

Foto: Depositphotos (1)