Olivový olej
Olivový olej nám spoustu stopových prvků, vitaminů i dalších prospěšných látek dokáže dodat, navíc se mnoho z nich z velké míry vstřebává do lidského těla, jak uvádějí zdroje. Studie publikovaná v časopise New England Journal of Medicine potvrdila, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje může snížit riziko srdečních onemocnění. Olivový olej má přirozené laxativní účinky, které pomáhají při zažívání a usnadňují trávení. Užívejte jej i tehdy, když potřebujete rozproudit trávení. Podle výzkumu může olivový olej přispívat k lepší průchodnosti střev a působit preventivně proti zácpě. Lžička olivového oleje ráno na lačno pomáhá stimulovat produkci žluči, což zlepšuje trávení tuků a celkovou detoxikaci jater. To vše pomáhá udržovat pravidelné vyprazdňování a zdravé střevní prostředí, které je klíčové pro celkové zdraví.
Luštěniny jsou skvělým zdrojem kvalitních živin, bílkovin a vlákniny. Zasytí vás na dlouhou dobu, takže nebudete mít hlad a nebude vás honit mlsná. Pro váš metabolismus jsou ideální.
Zelenina
Zelenina obecně dodává tělu nejen dostatek vitamínů, ale i vlákniny, která je důležitá pro pocit nasycení, ale podporuje i proces trávení. Pokud si dopřejete zeleninu ve fermentovaném stavu, podpoříte tím i svůj střevní mikrobiom a tedy i imunitní systém.
Losos
Nejen losos, ale jakákoli tučná ryba - například i losos, makrela, tuňák nebo sleď - je zdravá pro svůj obsah esenciálních mastných kyselin, které prospívají lidskému srdci.
Ovoce
Ovoce je důležitou součástí středomořského stylu stravování. Je vhodné jako dezert nebo ve chvíli, kdy máte chuť na něco sladkého. Obecně se doporučuje konzumovat je spíše ráno a dopoledne.
Celozrnné potraviny
Nejde jen o to vyměnit klasický rohlík za celozrnný a myslet si, že máte vyhráno. I takové pečivo obsahuje soustu sacharidů, jejichž příjem je třeba si hlídat. A nejde jen o pečivo. Sáhněte také po celozrnných těstovinách a ovesných vločkách, které si dejte k snídani třeba v kombinaci s tvarohem a ovocem. V průběhu dne dejte přednost také celozrnnému kuskusu, rýži natural, pohance nebo bulguru. Jsou to ideální přílohy k různým jídlům.
Červené víno
Umírněná konzumace červeného vína může přispět k lepšímu srdečnímu zdraví. Obsažené látky totiž mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění tím, že chrání cévy před poškozením a zlepšují pružnost cévní stěny. Červené víno je také bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tyto látky mohou též pomoci snížit zánět v těle, což může přispět ke snížení rizika vzniku různých onemocnění, včetně určitých typů rakoviny a neurodegenerativních onemocnění.
Olivový olej
Olivový olej nám spoustu stopových prvků, vitaminů i dalších prospěšných látek dokáže dodat, navíc se mnoho z nich z velké míry vstřebává do lidského těla, jak uvádějí zdroje. Studie publikovaná v časopise New England Journal of Medicine potvrdila, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje může snížit riziko srdečních onemocnění. Olivový olej má přirozené laxativní účinky, které pomáhají při zažívání a usnadňují trávení. Užívejte jej i tehdy, když potřebujete rozproudit trávení. Podle výzkumu může olivový olej přispívat k lepší průchodnosti střev a působit preventivně proti zácpě. Lžička olivového oleje ráno na lačno pomáhá stimulovat produkci žluči, což zlepšuje trávení tuků a celkovou detoxikaci jater. To vše pomáhá udržovat pravidelné vyprazdňování a zdravé střevní prostředí, které je klíčové pro celkové zdraví.
Prohlédněte si další galerie
- Lásky Lucie Vondráčkové: Vyhlášený krasavec, krasobruslař, manžel hokejista... I vztah se zápasníkem je už minulostí
- Svět se změnil a dárky s ním: Tipy na vánoční dárky, díky kterým nebudete za boomery
- Nechcete se vzdát podpatků? Pak noste nepohodlnější boty podzimu. Tyto kozačky si zamilujete
- Nadělte (nejen) seniorům pod stromeček bystrou mysl: Tyto hity letošních Vánoc vám zbystří mozek
- Zapomeňte na modré: Letošnímu podzimu vládnou džíny v úplně jiné barvě
44 Kč