Přirozené jódování

Štítná žláza ho totiž nezbytně potřebuje k řízení veškerých metabolických pochodů v těle. Závisí na něm naše zdraví, krása, ale i inteligence, plodnost a zdárný vývoj plodu v matčině těle. Na jeho nedostatek doplácejí zdravotně víc ženy než muži.

KDE HO HLEDAT?

Jodizovaná sůl k zajištění potřebné dávky nestačí. A necháte-li větší balení otevřené, jód z něj zhruba do měsíce vyprchá. Hlavním přírodním zdrojem jódu jsou čerstvé mořské ryby (v mražených je ho zanedbatelné množství). My, obyvatelé vnitrozemí, jich však jíme mnohonásobně méně, než bychom měli. Hodně jódu je i v ostatních darech moře: v řasách a čerstvých „potvůrkách“. Když už nemáme moře, měli bychom využívat vodu, kterou máme – na jód jsou bohaté některé přírodní minerálky. Významnější množství jódu je i v česneku, cibuli, bazalce, višních, malinách, citronech, rybízu či v rajčatech.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny