Přejít k hlavnímu obsahu

Květiny k jídlu a pro zdraví

Květiny k jídlu a pro zdraví

Zelené bylinky používá v kuchyni skoro každý a o jejich zdravotním významu nikdo nepochybuje. Stejný význam však mají i květy, jichž jsou právě teď louky i zahrady plné.

Prakticky pro všechny platí, že čistí organismus, urychlují látkovou výměnu a jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Nejlepší je sbírat květinky těsně po rozkvětu. Můžete je přidávat do salátů nebo do polévek, zdobit jimi dorty, zmrzlinové poháry, obložené chlebíčky, nářezové mísy, studené i teplé nápoje. Lze si z nich také uvařit čaj, stejně jako z bylinek. Ale pozor, konzumujte jen to, co dobře znáte a o čem víte jistě, že je jedlé!

Pampeliška zbavuje tělo škodlivin a podporuje činnost slinivky a jater. Sedmikráska také svědčí játrům a pomáhá při menstruačních potížích. Čaj z květů violkyhluchavky zmírňuje kašel. Lichořeřišnice posiluje imunitu. Růžový jetel zahání úzkost a bolesti hlavy.

Foto: Depositphotos (1)