Přejít k hlavnímu obsahu

Když je tělo na kyselo

Když je tělo na kyselo

Překyselení organismu může mít za následek řadu zdravotních potíží, po jejichž příčině jste třeba dlouho marně pátrali.

Překyselení je stav, kdy je poměr kyselin a zásaditých látek v těle v nerovnováze. Souvisí s ním například revmatismus, ekzémy, padání vlasů, únava, celulitida nebo zubní kazy…

V těle je od přírody neutrální nebo lehce zásadité prostředí. V důsledku látkové výměny v něm však vznikají velmi agresivní kyseliny. Pokud je jich hodně a v organismu zůstávají, dokážou napáchat velké škody. Aby s nimi mohlo tělo účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Ty si ale, na rozdíl od kyselin, vytvářet neumí a získává je výlučně prostřednictvím potravy.

S CHUTÍ TO NESOUVISÍ

Pokud se domníváte, že je vaše tělo překyselené proto, že si často pochutnáváte na citrusech, jste na omylu. Skladba jídelníčku sice hraje podstatnou roli, ale chuť potravin s kyselostí vůbec nesouvisí. Nejvíce kyselin vzniká tehdy, když se tělo snaží strávit cukry, nasycené mastné kyseliny, kávu či alkohol. Svůj podíl viny mají léky a umělá sladidla, jež jsou také kyselinotvorná. Na druhou stranu si dopřáváme málo čerstvé zeleniny a ovoce, jež v těle vytvářejí zásadotvorné látky.

Vzpomeňte si na hodiny chemie, kde jste testovali hodnoty pH různých látek pomocí lakmusového papírku. Přesně ten totiž potřebujete k tomu, abyste zjistila, jak jste na tom s kyselostí těla. Měřicí proužky koupíte běžně v lékárně. Pak už jen stačí namočit papírek v moči a počkat na výsledek. Mějte na paměti, že hodnota pH moči během dne běžně kolísá. Ideální hodnota pH je 7 až 7,5. Přesnější měření pak může provést lékař rozborem krve.

Ukáže-li vám papírek nemilosrdně pravdu a vy se rozhodnete s kyselostí zatočit, dodržujte několik důležitých zásad. Jezte hodně ovoce a zeleniny (rychle fungují avokádo, ananas, papája, jablka či melouny), pijte alespoň 2 litry vody denně, zhluboka dýchejte, důkladně žvýkejte a jezte pomalu, omezte konzumaci kyselinotvorných potravin, hodně spěte a dopřejte si pravidelně koupel v zásadité vodě.

Foto: Depositphotos (1)