Jídlem proti vráskám: Které potraviny jsou elixírem mládí?

Existuje mnoho metod, jak zpomalit stárnutí. Estetická chirurgie je na vzestupu. A my čím dál víc zapomínáme, že k aplikacím botulotoxinu a podobným méně či více invazivním metodám existuje  mnohem levnější a přirozenější alternativa, a sice zdravá výživa bohatá na vitaminy a antioxidanty. Některé druhy potravin jsou hotovými elixíry mládí. Jiné zase účinně chrání proti škodlivým vnějším vlivům a volným radikálům, další podporují tvorbu nových buněk. Čerstvá zelenina a ovoce, celozrnné pečivo, rostlinné bílkoviny, kvalitní tuky a oleje a spousta čisté vody – to jsou základní suroviny, které přispívají k tomu, abyste měli hladkou, krásnou a zdravou pleť. Zajišťují zdravou funkci vnitřních orgánů a to se zase odráží na stavu naší kůže, která funguje jako přirozená bariéra mezi tělem a vnějším okolím. 

Ochranný štít

Pozor na volné radikály! Jsou to odpadní látky, které v organizmu vznikají přirozenou cestou. V malé míře jsou neškodné, ale pokud je jich hodně, začnou se molekuly volných radikálů chovat agresivně a likvidují antioxidanty. To jsou látky, které mají klíčovou roli v ochraně pleti. Tělo si je částečně vyrábí samo, ale z velké části je potřebuje získat z potravy. Jednoznačnými favority jsou avokádo a zelený čaj.

● Avokádo má blahodárné účinky na pleť, když ho konzumujeme, i když ho nanášíme na kůži. Je bohaté na vitamin E, na zdravé nenasycené mastné kyseliny. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin avokádo účinně hydratuje pokožku zevnitř a podporuje zvýšení produkce kolagenu, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek. Obsahuje antioxidanty, vitamin E, C, B, karoteny a měď s draslíkem.

Snimek_obrazovky_2014-07-15_v_13.41.44

● Zelený čaj je zásobárnou polyfenolů, tedy antioxidantů, které chrání kůži a urychlují regeneraci poškozených buněk. Popíjení zeleného čaje posiluje odolnost pokožky proti slunečnímu záření, stejně jako konzumace některých druhů zeleniny bohaté na zinek a beta-karoten (např. brokolice, mrkev, rajčata).

green-tea

Hezký odstín

Krevní oběh posiluje vitamin C, proto využijte sezonní nabídku bobulovitého ovoce a ostružin. Dobře prokrvená pokožka získá přirozenou barvu a jas.
● Rajčata a mrkev jsou bohatým zdrojem beta-karotenu, který pleť chrání a zároveň jí dodává přirozený zlatohnědý tón.

red-tomato-meteorite-537x402

● Čokoláda s vysokým podílem kakaa se může pochlubit vysokým podílem flavonoidů, tedy antioxidantů.

GTY_chocolate_bar_sr_13127_16x9_992

Hladká a pružná

Předpokladem pružné a hebké pleti je dobrý krevní oběh a konzumace potravin, které podporují tvorbu nových buněk. Tuk je nezbytná složka výživy. Nenechte se v touze po štíhlosti strhnout k radikálnímu omezení tuků, ale zaměřte se na to, abyste jedla zdravé tuky. Cenným zdrojem jsou např. panenský olivový olej, mandle, ořechy, tykvová a sezamová semínka, losos.

OliveOil

Co byste si měla odpustit

  • Ovocný jogurt je zrádný především vysokým obsahem cukru. Dejte přednost bílému přírodnímu jogurtu a neslazeným mléčným výrobkům.
  • Těstoviny a pečivo z bílé mouky se rychle mění v jednoduchý cukr, jenž dramaticky zvyšuje hladinu inzulinu v krvi. Přemíra cukru v krvi zjednodušeně řečeno zabíjí elastin a kolagen.
  • Alkohol dehydratuje pokožku, navíc játra po konzumaci alkoholu uvolňují do metabolizmu volné radikály, které mají negativní vliv na stav pokožky.
  • Maso a uzeniny v sobě skrývají spoustu volných radikálů, které urychlují stárnutí pleti.

@svetzeny