Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Výroba džemu není rozhodně nic složitého. Stačí mít k ruce jen čerstvé, dobře omyté ovoce a želírovací cukr. A ještě jedna rada, která se vám bude hodit. Pěnu vznikající při vaření džemu nemusíte vyhazovat. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme ji sesbírat a dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. 

Ananasový džem s kardamomem

ananas

 

 

Budete potřebovat:

1 kg očištěného ananasu, 2 g kardamomu, kůru z 1 citronu, citronovou šťávu podle chuti, 1 balení želírovacího cukru 

Postup:

Smícháme 1 kg očištěného ananasu, pokrájeného na menší kousky, a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s želírovacím cukrem a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Kiwi džem s mandarinkami

 

 

Budete potřebovat:

1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi), 4 lžičky medu, třtinový želírovací cukr 

Postup:

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a želírovací cukr a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Pomerančový džem s kapkou rumu

 

Budete potřebovat:

1 kg oloupaných pomerančů, 4 lžíce rumu, citronovou šťávu, třtinový želírovací cukr 

Postup:

Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, třtinový želírovací cukr a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování - marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu zase plníme do čistých sklenic, zavíčkované je otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout, uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.

Více inspirace najdete zde.

 

@svetzeny