Přejít k hlavnímu obsahu

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Jahody, rybíz nebo lesní plody sice nechutnají špatně, ale moc novosti do vašeho jídelníčku nepřihrají. Máte chuť rozherát nové dobrodružství? A co takhle dát si na oblíbené palačinky džem z mandarinek a kiwi, pomerančů a kapky rumu nebo třeba ananasový s kardamomem?

Výroba džemu není rozhodně nic složitého. Stačí mít k ruce jen čerstvé, dobře omyté ovoce a želírovací cukr. A ještě jedna rada, která se vám bude hodit. Pěnu vznikající při vaření džemu nemusíte vyhazovat. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme ji sesbírat a dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. 

Ananasový džem s kardamomem

ananas

 

 

Budete potřebovat:

1 kg očištěného ananasu, 2 g kardamomu, kůru z 1 citronu, citronovou šťávu podle chuti, 1 balení želírovacího cukru 

Postup:

Smícháme 1 kg očištěného ananasu, pokrájeného na menší kousky, a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s želírovacím cukrem a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Kiwi džem s mandarinkami

 

 

Budete potřebovat:

1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi), 4 lžičky medu, třtinový želírovací cukr 

Postup:

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a želírovací cukr a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Pomerančový džem s kapkou rumu

 

Budete potřebovat:

1 kg oloupaných pomerančů, 4 lžíce rumu, citronovou šťávu, třtinový želírovací cukr 

Postup:

Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, třtinový želírovací cukr a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování - marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu zase plníme do čistých sklenic, zavíčkované je otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout, uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.

Více inspirace najdete zde.