Zvířátkové svačinky pro děti: 6 návodů

Potřebujeme:toustový chleba Penam a různé druhy pomazánek, šunky, zeleniny atd. – fantazii se meze nekladou!

1. Sovička Chytrolínka: Ze dvou plátků chleba vykrojíme tvar sovy, natřeme jemnou vrstvou másla a obložíme plátky vajíčka uvařeného natvrdo. Z plátků mrkve vyrobíme zobáček, křidélka a nožičky, ze sýra a černých oliv očička. Sovičku „postavíme“ na větvičku z tmavé chlebové kůrky a dozdobíme bylinkami, aby byl „strom“ jako skutečný.

2. Kuřátko Pipo: Domácí vajíčkovou pomazánku připravíme z másla, nastrouhaných vajíček uvařených natvrdo a mléka. Ochutíme solí a troškou hořčice. Z chleba vykrojíme dva kruhy a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Z plátků jablka vyrobíme oči a hřebínek, z mrkve zobáček a nožičky, z lístků rukoly křidélka.

3. Kravička Perlička: Z tmavého a světlého chleba vykrojíme formičkou kravičku, bílou kravičku vložíme do tmavého chleba. Spodní plátek toustového chleba necháme plný, natřeme ho jemnou vrstvou másla, položíme plátek sýra a přikryjeme plátkem chleba s kravičkou. Kravičku můžeme ozdobit drobnými kousky černých oliv, přidáme strom ze salátu a cherry rajčátek. Na kravičku může svítit sluníčko vykrojené z plátku sýra.

4. Chobotnička Hanička: Z plátků chleba vykrojíme dvě chobotničky a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Ze sýra a oliv vyrobíme očička, z červené papriky pusinku a čepičku. Chobotnička bude plavat v moři z listového salátu. Pomazánku smícháme z tvarohu, másla, umleté šunky, ochutíme solí.

5. Rybička Mrkvička: Domácí rybí pomazánku připravíme z másla, sardinek bez oleje a najemno nakrájené cibulky. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Ze dvou krajíčků chleba vykrojíme tvar rybičky a spojíme hotovou pomazánkou. Rybičce ozdobíme tělíčko i ploutve; z plátků mrkvičky a pažitky připravíme barevné tělíčko, na ploutve použijeme ředkvičku dle obrázku. Aby nám vše lépe drželo, můžeme i vrchní krajíc natřít tenkou vrstvou pomazánky. Rybičce ozdobíme i talířek, na kterém plave; mořské rostliny a řasy vyrobíme z rukoly.

6. Ptáček Zobáček: Z chleba vykrojíme kruh, namažeme ho tenkou vrstvou másla, položíme plátek vepřové šunky a do obloučku vykrojený plátek drůbeží šunky. Očička uděláme ze sýra a černých oliv, hřebínek, ocas a zobáček z červené papriky, tváře z ředkvičky. Nožičky vytvoříme například z natě jarní cibulky.

Foto: Penam (6)

@svetzeny