Přejít k hlavnímu obsahu

Zelný salát s nudlemi

Receptů na těstovinové saláty není nikdy dost. Kdo by pohrdl návodem na přípravu lehkého, zdravého a chutného pokrmu, který se hodí k snídani, svačině, obědu i večeři?

Pro 4 osoby potřebujeme:

Na zálivku: 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíci pískového cukru, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, sůl

Na salát: 400 g širokých nudlí, 300 g červeného zelí, 1 cibule, 200 g vepřové šunky, 4 větvičky oregana nebo 1 lžičku sušeného oregana, pár zelených listů salátu, 3 lžíce oleje, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů, sůl

Na zálivku necháme v octě rozpustit pískový cukr a sůl, pak vešleháme hořčici a zálivku odložíme stranou. Nudle uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu. Uvařené scedíme, propláchneme proudem ledové vody a necháme okapat v sítu.

Zelí nakrájíme na tenké nudličky, posolíme je a prsty promneme, aby pustilo šťávu. Poté je pokapeme připravenou octovou zálivkou. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká půlkolečka, společně s nasekanými lístky oregana nebo sušeným oreganem přidáme k zelí a vše dobře promícháme.

Vepřovou šunku nakrájíme na tenké nudličky a opečeme je nasucho v teflonové pánvi. Listy salátu omyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a tři listy nakrájíme na tenké proužky. Zbylé rozložíme na talíře nebo do misek. Nudle promícháme s olejem, nudličkami salátu a ochuceným zelím. Směs rozdělíme na porce, které posypeme opraženou šunkou. Navrch každého salátu dáme lžíci zakysané smetany a podáváme s nasekanými vlašskými ořechy.

Foto: Archiv Burdy (1)