Přejít k hlavnímu obsahu

Z lesa na talíř

Z lesa na talíř

Češi prosluli coby národ houbařů, kteří se v sezoně nadšeně vydávají na své ,,lovy beze zbraní“ a své úlovky pak i řádně vychutnávají.

Houbové placičky s bylinkami

Ingredience pro 4 osoby: hrst sušených hub, 100 g pohankových vloček, 100 g špaldové mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 lžička mletého kmínu, 100 ml mléka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, olivový olej na potření pečícího papíru.

Dip:150 g čerstvého měkkého sýra, 2 lžíce smetany, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce nasekaných kaparů, 1 malá, najemno nasekaná sladkokyselá okurka, 2 lžíce nasekané cibulové natě nebo pažitky, 1 utřený stroužek česneku.
  1. Na dip prošleháme sýr, smetanu a jogurt. Vmícháme kapary, okurku, nať nebo pažitku a česnek, osolíme a opepříme. Dip necháme rozležet v lednici.
  2. Houby namočíme do 150 ml studené vody. Po 15 minutách je v téže vodě uvaříme doměkka (asi 20 minut). Houby scedíme, necháme okapat a překrájíme na kousky. Vločky zalijeme vodou, povaříme dle návodu a necháme vychladnout.
  3. Smícháme mouku, prášek do pečiva, majoránku, tymián, kmín. Vyšleháme mléko s vejcem a promícháme s vychladlými vločkami. Přisypeme moučnou směs a připravíme těsto, osolíme a opepříme a vmícháme houby. Na plech vyložený papírem a potřený olejem dáváme hromádky, které mírně zploštíme a pečeme 30-35 minut při 170 °C. Podáváme s dipem.

Depositphotos_32946983_s_copy

TIP: například do salátů, omáček a polévek krájíme houby na plátky, do gulášů spíš na větší kousky.

Více kulinářské inspirace naleznou všichni milovníci houbových specialit v novém čísle časopisu Svět ženy!