Přejít k hlavnímu obsahu

Tip na sváteční oběd: Kuře à la kachna

Levnější a méně tučná verze oblíbené sváteční „kačeny na pekáči“ nadchne celou rodinu. A máte-li jablíčka z vlastního stromu, tím líp!

Pro 4 osoby potřebujeme: 1 kuře, 2 jablka, 100 g slaniny, drůbeží vývar, 1 lžíce cukru krystal, celý kmín, sůl

Kuře omyjeme pod tekoucí vodou, břišní dutinu osolíme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a potom překrájíme na kousky. Částí naplníme vnitřek kuřete.

Slaninu nakrájíme na drobnější kostky. Kuře vložíme do pekáčku, obložíme je slaninou a zbylými jablky. Povrch osolíme a posypeme kmínem.

Pekáček s kuřetem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Zapékáme asi 10 minut, potom podlijeme trochou teplého vývaru a pečeme dál za občasného přelévání šťávou a podlévání vývarem zhruba 1 a ½ hodiny.

Asi 30 minut před koncem pečení vyjmeme z kuřete jablka a rozložíme je kolem kuřete. Pečeme ještě asi 20 minut, potom jablka poprášíme krystalovým cukrem, příkon tepla zvýšíme na 200 °C a kuře dopečeme.

Pekáček vyjmeme z trouby, maso ostrými nůžkami na drůbež naporcujeme a podáváme s bramborovými knedlíky či bosáky. Obložíme opečenými jablky.

Foto: Archiv Burdy (1)