Tip na dezert? Luxusní muffiny!

Patříte mezi gurmány, kteří si potrpí na vynikající jídla a ještě chutnější dezerty? V tom případě jste zde správně. Máte jedinečnou možnost poznat taje populárních muffinů. Vy je neznáte? Muffiny se staly oblíbenými zákusky, které svým tvarem připomínají dortíky. Na rozdíl od nich však nejsou tak sladké.

MUFFINY S CEREÁLIEMI

Díky mandlím jsou krásně křupavé. Maliny těsto zase zvláční.

SVZ03_066_OK1

NA 12 KOUSKŮ: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek pšeničné špaldové hladké mouky, ½ hrnku cereálií s mandlemi, 1 sáček kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 250 ml mléka, 250 ml javorového sirupu, 125 ml řepkového oleje, 2 vejce, 150 g malin nebo borůvek

NA POLEVU: 60 g čerstvého smetanového sýra, 1 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce neloupaných nasekaných mandlí


1. Troubu předehřejte na 190 °C. Formičky na muffiny vyložte pečicím papírem nebo je vymažte máslem a vysypejte moukou.

2. V míse promíchejte obě mouky, mandlové cereálie, kypřicí prášek a sůl. V jiné míse prošlehejte mléko, javorový sirup, olej a vejce a následně vše spojte se suchými přísadami a krátce prošlehejte. Zlehka vmíchejte maliny. Formičky na muffiny naplňte těstem přibližně do ¾ a pečte asi 15 minut. Muffiny nechte 5 minut chladnout ve formě, pak je vyjměte a nechte je úplně zchladnout.

3. Na polevu asi půl minuty třete sýr a pak do něj zašlehejte javorový sirup. Polijte jím muffiny a ozdobte mandlemi.

KAKAOVÉ MUFFINY

Kysané zelí dodá těstu netradiční chuť. Můžete jím zpestřit i jiné sladké dezerty, například ho přidejte do závinu s rozinkami nebo do buchet.

SVZ03_067_OK1

NA 15–20 KOUSKŮ: 150 g másla, 300 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 3 vejce, 60 g kakaa holandského typu, 1 lžička kypřicího prášku, ½ lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, 250 g prosáté hladké mouky, 200–300 g scezeného kysaného zelí, zakysaná smetana k ozdobení


1. Rozehřejte troubu na 170 °C. Na plech dejte košíčky na muffiny (vložte vždy 2 košíčky do sebe, aby se vahou těsta nerozjely), případně jimi vyložte důlky ve formě na muffiny.

2. Máslo vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem s vanilkovým i krupicovým cukrem dohladka. Pak po jednom zašlehejte vejce.

3. Prosejte nebo důkladně smíchejte kakao, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu a mouku. Pak směs postupně střídavě s 250 ml vody zapracujte do ušlehané hmoty. Nakonec vmíchejte propláchnuté a na menší kousky nakrájené kysané zelí.

4. Těstem naplňte košíčky a pečte cca 20 minut – střed muffinů by měl být pružný. Nechte je vychladnout na mřížce a podávejte se zakysanou smetanou.

@svetzeny