Jarní delikatesa: Šafránové rizoto s hráškem

Pro 4 osoby budeme potřebovat:

1 cibule, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 400 g kulatozrnné rýže Arborio, špetka šafránu (ideálně šafránový prášek), 100 ml bílého vína, 425 ml zeleninového vývaru, 400 ml vody, 300 g zeleného hrášku, 5 lžic nastrouhaného parmazánu, sůl, mletý pepř

Postup:

Najemno nasekanou cibuli a stroužky česneku opékáme do sklovita v poloviční dávce másla. Rýži poprášíme šafránem a přidáme ke sklovité cibuli. Podlijeme vínem, přivedeme k varu a za častého míchání víno vyvaříme. Potom po částech a za neustálého míchání přiléváme po 100-120 ml další tekutinu, vývar promíchaný s vodou. Vždy, když se tekutina téměř vyvaří, přilijeme další část. Takto vaříme asi 15-18 minut. Nakonec přisypeme hrášek a ještě 4 minuty společně povaříme. Do rizota vmícháme 3 lžíce parmazánu, osolíme, opepříme a nakonec přidáme plátky másla. Před podáváním rizoto posypeme zbylým parmazánem.

Doba přípravy asi 35 minut.

Tip!

Máslo přidáváme do rizota úplně na závěr. Dáme navrch pár plátků, které necháme rozpustit a rizoto naposled promícháme. Máslo pokrm zjemní a dotáhne jeho chuť.

@svetzeny