Přejít k hlavnímu obsahu

Jahodomanie 1: Jahodová bublanina

Dovozové jahody jsou sice k dostání celý rok, ale těm, které v červnu dozrávají v našich zahrádkách, se chutí a vůní nevyrovnají. Takže neváhejte a propadněte s námi jahodomanii!

Na 18 kousků potřebujeme: 120 g změklého másla, 220 g moučkového cukru, 4 vejce, 400 ml vlažného mléka, 600 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku, 500 g čerstvých odstopkovaných jahod, špetku soli, moučkový cukr na poprášení, kousek másla a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Máslo s cukrem a žloutky utřeme do světlé hmoty. Přimícháme vlažné mléko a polovinu prosáté mouky. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Zbytek mouky prosijeme s kypřicím práškem, přidáme k těstu a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do něj polovinu těsta a poklademe polovinou jahod. Zalijeme druhou půlkou těsta a poklademe zbylými jahodami. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut (nebo dokud těsto ulpívá na špejli). Vychladlou bublaninu nakrájíme a před podáváním pocukrujeme.

Foto: Archiv Burdy (1)