Přejít k hlavnímu obsahu

Vsaďte na řepkovou kvalitu

Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což je velká škoda.

„Ačkoli bylo u řepky za posledních pětatřicet let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ říká doc. ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin. „Přitom současné odrůdy řepky, z nichž se vyrábí, jsou kvalitativně výrazně lepší než dřívější (tzv. erukové) odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové (tzv. dvounulové) odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“ Kvalita řepkového oleje je naprosto srovnatelná s olejem olivovým, který je obecně považován za nejzdravější. Přitom cenově je výrazně dostupnější a pro mnoho lidí i chutnější – ne každému totiž specifické aroma olivového oleje vyhovuje. Řepkový olej má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni a našemu zdraví výrazně prospívá.

„Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového oleje za den,“ dodává RNDr. Suchánek.

Foto: Depositphotos (1)