Přejít k hlavnímu obsahu

Šunka: Kterou vybrat?

Šunka: Kterou vybrat?

Šunka patří k nejoblíbenějším uzeninám. Můžete si ji dát jen tak na pečivo nebo ji využít při vaření. Jsou však i druhy, které jsou opravdovými specialitami a nejvíc si je vychutnáte samotné.

Šunka je masný výrobek, který se připravuje z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa. Nejčastěji v obchodech seženete šunku dušenou či uzenou a v poslední době také sušenou. Správná šunka by měla být celá kýta, z níž se pak odřezávají plátky. Tyto kýty jsou dnes také k dostání, častěji se ale prodává ve formě plátků. Bohužel ne vždy jsou šunky dostatečně kvalitní a mnohdy jsou do nich přidávány různé náhražky. Šunka pak ani neobsahuje dostatek masa. Některé druhy většinou dušených šunek se také nevyrábějí z celé svaloviny, ale z kousků masa.

Co se v obchodech nabízí

* Pražská šunka – je nejznámější dušenou šunkou. Jde o českou specialitu, která se však proslavila po celém světě. Říká se jí také šunka od kosti a poprvé ji vyrobil uzenář František Zvěřina v roce 1857. Připravuje se tak, že se celá kýta naloží do láku, dále se udí a posléze ještě vaří.

* Schwarzwaldská, vestfálská a holštýnská šunka – jde o druhy sušené šunky. Šunka se nevaří, jen se suší. Ještě předtím se maso nasolí a pak se udí ve studeném kouři. Díky tomu má speciální aroma.

* Parmská šunka – neboli Prosciutto di Parma – je nejslavnějším druhem sušené šunky. Nasolené maso se na ni pouze suší na vzduchu. Tato se smí vyrábět jen v oblasti poblíž italské Parmy. Podobné jsou také šunky z jiných regionů – například Prosciutto di Modena.

* Jamón curado – tak se jmenuje španělská sušená šunka. Za specialitu je považována Jamón ibérico, jež pochází z masa černých vepříků. Z běžné rasy prasat se pak dělá Jamón serrano.

Foto: Depositphotos (1)