Čerstvé bylinky: Vypěstujte si je doma

Právě touto dobou je nejvhodnější čas založit si domácí bylinkovou „zahrádku“ v truhlíku či v květináčích. Na kuchyňském okně se stane pěknou dekorací a čerstvé bylinky budou vždy při ruce. Většinu důležitých kuchyňských bylin si můžete vypěstovat ze semínek – přijde to určitě levněji než je kupovat vzrostlé v supermarketu. Další možností je získat od známých pár výhonků, které si sami zasadíte. 

Co by v kuchyňské bylinkové zahrádce nemělo chybět

* Pažitka

Obsahuje vitaminy B a C, je zdrojem vápníku, draslíku a dalších důležitých minerálů. Podporuje trávení a má také protizánětlivé účinky. V kuchyni má široké uplatnění – dá se jí posypat chléb s máslem či dochutit polévka, přidává se do salátů, dresinků a jiných pochutin, jimž propůjčuje lehce cibulové aroma.

* Naťová petržel

Dochucuje a zdobí širokou škálu pokrmů. V léčitelství se používá jako pomocník při snižování krevního tlaku, kvůli pozitivnímu vlivu na trávení a účinku na střevní parazity. Má údajně i afrodiziakální účinky.

* Bazalka

Chuťově výborně doplňuje pokrmy s rajčaty a sýry, ale také saláty či těstoviny. Je ceněna pro schopnost blahodárně ovlivnit trávení, pomáhat při odkašlávání a působit protizánětlivě. Má pozitivní vliv i na psychiku při nervozitě či úzkostných stavech.

* Kerblík

Přidává se do polévek a omáček, skvěle dochutí maso. V lidové medicíně se využívá při očistných jarních kúrách, při nichž napomáhá tělu zbavit se škodlivin a pročišťuje krev.

* Máta

Je známá svou schopností ulevit od žaludečních a střevních potíží. V kuchyni se uplatní především při přípravě osvěžujících nápojů či lahodného čaje.

Náš tip: Všemi čerstvými bylinkami je vhodné dochucovat pomazánky z čerstvých sýrů. Než vám vaše vlastní bylinky vyrostou natolik, abyste je mohli sklízet, vyzkoušejte novinku mezi čerstvými sýry – Lučina Česnek a bylinky je spojením přírodního čerstvého sýra, česneku a čerstvých bylinek. Nejlépe chutná namazaná na křupavém celozrnném pečivu.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny