Přejít k hlavnímu obsahu

Ingredience, které z vašeho salátu udělají nevšední gurmánský zážitek

Info ikona
Diana company

Snažíte se jíst zdravě, ale saláty vám nechutnají? Pravděpodobně to bude chybou v přípravě. I saláty totiž mohou mít podobu jídla, po kterém se budete doslova olizovat. Musíte ale vsadit na správné ingredience.

Zkuste nevšední ořechy

Skvělou ingrediencí, která ozvláštní každý salát, jsou ořechy. Kromě ořechů vlašských nebo pistácií můžete zkusit para ořechy. Para ořechy patří k těm vůbec nejchutnějším, navíc obsahují cenné látky, které k vašemu cíli – tedy zdravějšímu životnímu stylu a hezčí postavě – výrazně pomohou. Ostatně hrst různých druhů ořechů denně je obecně do vyváženého jídelníčku doporučována.

Pro zachování všech živin je nejlepší konzumovat ořechy v syrové (resp. raw) podobě, tedy nikoliv ty pražené. Pokud vám ale dělá konzumace salátů problém a chcete dostat jeho chuť na vyšší úroveň, můžete zkusit i tyto varianty.

Chutné ovoce

Součástí salátu může být v rozumném množství i ovoce. Ovoce nesmí být hlavní složkou, neboť je sladké, a pokud bychom konzumovali čistě ovocný salát, dietně fungovat nebude. Kousek jablka, pomeranče či grepu ale salát příjemně osvěží.

Alternativou může být trocha ovocné šťávy, s pomocí které listy salátu dochutíte.

Každý salát zachrání dresink

Na dochucování rovnou navážeme. Každý salát by měl být dochucen. Jíst suché zelené listy skutečně chutné není a není divu, pokud na takové saláty chuť nemáte.

Salát by nicméně neměl být „utopený“ v majonéze, pak už bychom totiž nemohli mluvit o lehkém a zdravém jídle. Nejjednodušší zálivkou je kombinace olivového oleje a balzamikového octa. Zkusit ale můžete i pokročilejší dresinky třeba na bázi jogurtu, tvarohu, ale i domácí majonézy, jen opatrně s dávkováním. Jedna nebo dvě lžičky (zarovnané, nikoliv vrchovaté!) dresinku na jednu porci salátu by měly stačit.

Grilované maso a plody moře

Salát s grilovaným kuřecím masem dnes asi nikoho nevytrhne. Do salátu ale můžete přidat i grilovanou vepřovou panenku, hovězí steak, krevety nebo třeba tuňáka či lososa. Zkrátka vsaďte na to, co máte rádi, případně si připravujte různé variace.

Rozhodně neplatí, že pokud se v salátu nachází maso, tak je rázem nezdravý a z hlediska diety nefunkční. Naopak, i při redukční dietě potřebujete konzumovat v rozumném množství široké spektrum živin. Kvalitní maso, ryby i plody moře rozhodně do zdravého jídelníčku patří. K přípravě masa či ryby můžete využít například elektrický gril, který se kromě zahrady vejde i do každé kuchyně.

Dobrý sýr

Také sýry se s ostatními ingrediencemi skvěle doplňují – párování sýrů s ořechy nebo ovocem vás doslova oslní. Může jít dokonce o náhradu masa v případě salátů vegetariánských. Zkuste třeba sýry s modrou plísní v kombinaci s vlašskými ořechy, hruškou a polníčkem.