Halloween po česku: Jak si ho užít

Halloween je lidový svátek, který se v anglicky mluvících zemích slaví těsně před svátkem Všech svatých a „Dušičkami“ (název vznikl zkrácením výrazu „All Hallows Eve“, tedy „předvečer Všech svatých“. Správně má začít 31. října večer a skončit 1. listopadu k ránu – tahle noc symbolizuje propojení světa živých se světem mrtvých. Ostatně, vyřezávané dýně se svíčkou umístěné přede dveřmi vlastně mají vítat mrtvé předky. V anglosaském prostředí ovšem spíš označují dům, kam mohou děti přijít na koledu. Kromě dýní patří k Halloweenu čarodějnice, duchové, kostlivci a podobné rekvizity a z barev vede černá, oranžová a fialová.

Jak si tento svátek užít „po česku“

1. Vyřežte si dýni. Není to nijak těžké a návodů najdete spoustu na internetu. Důležité je:

* nezapomenout udělat v poklopu otvor, kterým bude odcházet kouř, jinak vám svíčka zhasne,

* horní část (poklop) odříznout zoubkovaně, ve stylu klíčového zámku, jinak bude padat, 

* lehce seříznout spodek dýně, jinak nebude pevně stát na zemi a někam se vám odkutálí…

Náš tip: Naučit se vyřezat dýňovou lucernu můžete na spoustě míst, například v prodejně Stoh v Řitce u Prahy, kde se bude Halloween slavit od 28. 10. do 3. 11. (o dýních se toho hodně dozvíte, ochutnáte dýňovou polévku a dýňový koláč aj.). Více na www.estoh.cz

2. Uvařte si dýňovou specialitu. Klasika je krémová dýňová polévka, již lze připravit na spoustu způsobů (jeden originální najdete i na našem webu). Oblíbený je také dýňový koláč – i ten se peče různě, neuděláte chybu, přidržíte-li se svého oblíbeného receptu na jablečný koláč (jen místo jablek bude dýně). A do třetice: výborné je dýňové rizoto (rýže s podušenými kousky dýně, zeleniny, masa apod.).

Náš tip A: Dýňovým rizotem naplňte vydlabanou dýni a dejte zapéct.

Náš tip B: Dýňové speciality můžete připravovat a pak rovnou podávat ve smaltovaném litém hrnci Staub Cocotte ve tvaru dýně. Je ideální pro pomalé vaření, dušení, opékání, pečení i smažení. Jídlo, které v něm servírujete, vydrží dlouho teplé, nemluvě o tom, jak pěkně to na (nejen) halloweenském stole vypadá.

3. Zapalte svíčky! K Haloweenu oheň patří a plamínky svíček dodají vždy tu pravou atmosféru. Čím víc svíček, tím líp, a budou-li voňavé, je to ještě lepší!

Náš tip A: Yankee Candle nabízí limitovanou halloweenskou edici aromatických svíček, která s tímto svátkem koresponduje barvou, dekorací i vůní. Určitě nadchne nejen děti. Yankee Candle Witches Brew (Čarodějnický nápoj) je černá s bílými obrázky a nese aroma exotické pačule. Yankee Candle Candy Corn (Sladká kukuřice) má sladkou vůni cukrové kukuřice a je oranžová s obrázkovými motivy dýní apod. Koupíte na www.yankeesvicky.cz.

Náš tip B: Pokud se sami nepustíte do pečení, aromatická svíčka Dýňový koláč Village Candle vám to svou vůní vynahradí. A opravdu září, neboť má dva knoty. Koupíte ji na www.almara-shop.cz.

Foto: Depositphotos (1), archiv Burdy (1), Staub (1), Yankee Candle (2), almara-shop.cz (1)

@svetzeny