Péče o sýry: Správně uskladnit, nakrájet a zkombinovat!

Správné skladování

* Čerstvým a měkkým typům sýrů je nejlépe v nejchladnější části ledničky, zatímco tvrdé sýry mohou být uskladněny při teplotě vyšší. Ještě lepší prostředí pro uchování sýra než chladnička poskytuje sklep se stálou teplotou mezi 10 a 12 ºC.

* Důležité je rovněž nezapomínat na vhodný obal, ve kterém sýry uchováváte – zabrání vysoušení sýra, jenž si tak udrží své aroma i chuť. U tvrdých postačí alobal či potravinová fólie, měkčí by měly naopak dýchat, zde je vhodné použít pergamenový nebo jiný nemastný papír.

* Nezapomeňte vyjmout sýr z chladničky zhruba v hodinovém předstihu před konzumací – tak mu dovolíte, aby se rozvinula jeho chuť a nalákalo vás jeho typické aroma.

Umění krájení

* Chuť sýra není ve všech jeho částech stejná. Jinak chutná uprostřed, kde je nejjemnější a také nejchutnější, a jinak u kůrky, kde se jeho chuť přiostřuje. Sýr by se tedy měl krájet tak, aby všechny porce obsahovaly stejný podíl středové části jako kůrky a žádný z degustujících nebyl ochuzen.

Vhodné kombinování

* Víno a sýr si spolu skutečně notují. Sýry lze k vínu jednoduše nakrájet a přizdobit např. hroznovým vínem či jiným ovocem, vlašským ořechem nebo parmskou šunkou. Jenže jaký sýr se nejlépe hodí k jakým vínům? Obecně platí, že sýry typu hermelín se hodí k vínům červeným a třeba zrající sýry zase skvěle doplňují vína bílá.

* Výběru vína je dobré věnovat stejnou pozornost jako výběru sýra. Nechcete-li nic podcenit, sáhněte např. po vínu od Josefa Valihracha, jenž se stal Vinařem roku 2013. Chcete-li se skutečně „trefit“, neuděláte chybu, když budete následovat doporučení výrobců Krále Sýrů, kteří např. k odrůdě Cabernet Moravia doporučují sýr Charakter ze své dílny. Vždy je však třeba mít na zřeteli, že by se chutě sýra a vína neměly vzájemně přebíjet a měly by spolu ladit. Více informací najdete na www.kralsyru.cz.

Foto: kralsyru.cz (1)

@svetzeny