Přejít k hlavnímu obsahu

Jedlé kaštany: Víte, co s nimi?

U těch, které si koupíte na vánočních trzích pečené, je to jasné: okamžitě sníst! Je to lahůdka, která navíc zahřeje. Ale upravit lze i doma, a to různým způsobem.

Sezona kaštanů je hlavně v září a v říjnu, u nás ale vrcholí právě v předvánočním čase a k dostání jsou až do února. Při jejich koupi si plody dobře prohlédněte. Snadno totiž podléhají plísním. Je také nutné je rychle zpracovat, neboť brzy vysychají. Povařené kaštany můžete i zmrazit.      

Co to vlastně jíme?

Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého neboli jedlého. Ten roste v teplých oblastech, hlavně ve Středomoří a také v Přední Asii. U nás je několik kaštanových sadů na jižní Moravě a pár stromů najdete  i v Čechách, převážně v zámeckých parcích.

Pečené mají tradici

Na předvánočních trzích se u nás prodávaly již za první republiky. Kornouty naplněnými horkými plody jste si mohli krásně ohřát prokřehlé ruce. V pečené podobě jsou u nás nejobvyklejší. Lze je běžně koupit na trzích, ale je možné si je upéct i doma v troubě. Stačí jen naříznout slupku na špičce do kříže, aby z nich při pečení mohla unikat pára a neskákaly vám po celé troubě. Upéct je můžete také na venkovním grilu. Díky pečení získají příjemnou nasládlou chuť.

Využití je široké

Kaštany je možné i vařit ve vodě a pak z nich připravovat další jídla. Kaštanové speciality jsou oblíbené v mnoha světových kuchyních. Například v Maďarsku se z nich dělá výborný sladký dezert – kaštanové pyré, které doplněné šlehačkou seženete snad v každé budapešťské kavárně. Hotové sladké kaštanové pyré se prodává i ve Francii, kde si je mažou třeba na slavné palačinky crépes. V anglicky mluvících zemích pak zase kaštany přidávají do nádivky, jíž se plní krocan. Lze z nich uvařit i polévku a jako příloha se výborně hodí také ke zvěřině. Z jedlých kaštanů se vyrábí také mouka, z níž se peče chleba a koláče. Navíc je bezlepková, takže je vhodná pro celiaky.

Prastarý zdroj zdraví a krásy

Lahodnou chuť kaštanů lidé objevili již před dvěma a půl tisíci lety. Asi věděli proč, neboť plody kaštanovníku obsahují spoustu zdraví přínosných látek. Je v nich hodně vitaminů, ale také minerály jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pomáhají při průjmech a zlepšují zažívání. Kromě toho mají pozitivní vliv na krásu vlasů, nehtů a pokožky.

Foto: Depositphotos (1)