Přejít k hlavnímu obsahu

Klasické perníčky: Pečte a zdobte!

Perníčky se mají chystat s předstihem – hotové dejte do krabice spolu s jablkem (kontrolujte, zda nehnije, popřípadě vyměňte!) a uložte v chladu. Do Vánoc vám nádherně zvláční!

Na asi 50 kousků potřebujeme:

Na těsto: 600 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g teplého medu, 120 g másla, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku kypřicího prášku, 2 lžičky perníkového koření, 1 žloutek na potření perníčků

Na polevu: 150–200 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžičku citronové šťávy

Mouku prosejeme do mísy s moučkovým cukrem, přidáme teplý med a máslo, rozklepneme vejce, přisypeme vanilkový cukr, prášek do pečiva a koření do perníku a vypracujeme těsto, které uložíme do chladu na 24 hodin.

Z připraveného těsta vyválíme na pomoučněné pracovní ploše plát silný asi 3 mm a vykrájíme nejrůznější tvary. Perníčky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut. Ještě teplé perníčky potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou vody.

Na polevu prosejeme moučkový cukr přes jemné síto, přidáme bílek a citronovou šťávu a třeme asi 15–20 minut. Množství cukru záleží na velikosti vejce a množství bílku v něm, proto použijeme nejprve 150 g moučkového cukru a teprve podle potřeby přisypeme zbytek cukru a vše vymícháme dohladka. Připravenou polevou zdobíme upečené perníčky.

Tip svetzeny.cz: Neupečete-li si vlastní perníčky, využijte akce pražského Muzea gastronomie. Každý prosincový víkend si tam můžete přijít nazdobit perníčky již hotové (budou k dostání v balíčku s 5 nebo 10 kusy). Více informací najdete na www.muzeumgastronomie.cz.

Foto: muzeumgastronomie.cz (1)

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz: