Přejít k hlavnímu obsahu

Poradna: Jak si uvařit espreso bez presovače?

To určitě zajímá leckoho z nás – jazýček se nám kroutí chutí na vynikající kávičku, avšak na nákup drahého přístroje se nedostává peněz.

Otázka: Doufám, že nevadí, když se na web, který má už ve svém názvu, že je určen ženám, obrací muž. Jsem vášnivý milovník dobré kávy, zvlášť miluju kvalitní a silné espreso. Jenže presovače jsou velmi drahé, neporadíte mi lacinější způsob, jak si připravit espreso doma?
Dominik Š., Ústí nad Labem

Odpovídá Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe, Praha

Jednou z možnoLubosMartinek_Sefbarista_CrossCafestí, jak se vyhnout nákupu drahého presovače, a přitom si doma připravit velmi chutné espreso, je pořídit si moka konvičku. Ty se běžně nabízejí v různých velikostech a ceně pohybující se kolem 1000 korun. Příprava je snadná a rychlá. Pro přípravu kávy v moka konvičce budete potřebovat namletou kávu na jemně až středně hrubo. Do spodní části konvičky nalijte vodu dle potřeby, ale maximálně do výšky ventilu. Do pevného kovového filtru nasypte potřebné množství kávy v poměru jedna 7g odměrka na jednu osobu. Kávu nijak nepěchujte. Zašroubujte horní díl a celé umístěte na plotýnku. Rukojeť moka konvičky umístěte mimo přímé místo ohřevu, aby nedošlo k jejímu nahřátí. Vyčkejte, dokud neuslyšíte zvuk vroucí kávy. To se právě voda pomocí tlaku páry přemisťuje ze spodního zásobníku přes filtr do horní části a vzniká káva. Jakmile zvuk zeslabuje, vypněte plotýnku, a káva je připravena k servírování. Takto připravené espreso je možné dochutit všemi obvyklými způsoby.

Své dotazy můžete zasílat na e-mail: [email protected]

Foto: Depositphotos (1), www.crosscafe.cz (1)