Zázračný strom pro krásu

Neem neboli nimba (latinsky Azadirachta indica) je stálezelený strom, jehož domovinou je Indie. Získává se z něj éterický olej, který má díky svým antiseptickým a hojivým účinkům mnohostranné použití jak v léčitelství, tak v kosmetickém průmyslu. Látky získané z jeho kůry, semen, listí, plodů či pryskyřice působí antibakteriálně, stimulují imunitní systém, snižují horečku, bojují s virózami, plísněmi a záněty a přičítá se jim pozitivní role i při nádorových onemocněních.

Pro indické ženy byl neem odpradávna také kosmetickým pomocníkem – při udržování a vylepšování půvabného vzhledu a šetrné hygieně. Neemový olej totiž velmi blahodárně působí zejména na pokožku. Hydratuje ji, omlazuje, zklidňuje, zpevňuje, rozjasňuje, zvyšuje její pružnost a vláčnost. Doporučuje se také na suchou či podrážděnou pleť, při akné a alergiiích. Vysoký obsah bioaktivních látek (nimbin, azadirachtin, nimbidol, quercetin, nimbidin), jež najdete pouze v přípravcích z nimbového (neemového) oleje, však prospívá nejen pleti, ale i vlasům, a dokonce i ústní dutině. Nimbová kosmetika má proto široký okruh působnosti – výtažky z neemu obsahují krémy, pleťové masky, sprchové gely, šampony, tonery, ústní vody i zubní pasty…

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny